Halve dag ouderschapsverlof per week mogelijk

thinkstock
Vanaf 1 juni kunnen werknemers een halve dag ouderschapsverlof per week of een hele dag elke twee weken opnemen. Het KB dat de arbeidsduurvermindering met één tiende regelt, is immers in het staatsblad gepubliceerd.

Vandaag kan je ouderschapsverlof enkel voltijds, halftijds of gedurende één dag per week opnemen. Vanaf 1 juni komt daar dus een halve dag per week of een volledige dag elke twee weken bij.

Ook nieuw is de versoepeling van het voltijdse en halftijdse ouderschapsverlof en het voltijds verlof voor medische bijstand. Voortaan zal men die per week kunnen opnemen, terwijl dat vandaag nog minstens een maand is. Wie halftijds wil blijven werken, zal die thematische verloven per maand kunnen opnemen. Nu is dat nog ten minste twee maanden.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt de mogelijkheid om een halve dag ouderschapsverlof op te nemen een goede zaak. Ouders hebben op die manier meer flexibiliteit en hopelijk zullen meer mannen hier gebruik van maken, klinkt het bij de werkgeversorganisatie. "Op deze manier dragen we bij aan een eerlijkere verdeling van de zorgtaken binnen het gezin", zegt Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO.

Problematisch

Minder enthousiast zijn de werkgevers over de mogelijkheid om het voltijds en halftijds ouderschapsverlof op te splitsen in weken en maanden. "Problematisch", oordeelt het VBO. "Dit zal puzzelen worden in onze bedrijven". Zeker in bijvoorbeeld industriële bedrijven met ploegenstelsels en een volcontinu arbeidssysteem zal het niet makkelijk worden, klinkt het. 

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) waarschuwt dat het voor bedrijven “quasi onmogelijk” zal zijn om vervangers te vinden die slechts één dag of een halve dag komen werken. Vooral bij kleine bedrijven zal de vlotte werking in het gedrang komen. “De zaakvoerder en de nog aanwezige collega’s kunnen niet elke woensdag een tandje bijsteken”, aldus het NSZ, verwijzend naar het feit dat de nieuwe vorm van ouderschapsverlof wellicht vooral woensdagnamiddag zal worden opgenomen. De organisatie bepleit de afschaffing van de minimale arbeidsduur per week, wat het aanwerven van personeel voor een paar uur per week eenvoudiger moet maken.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Wie werkt én kinderen heeft, zit altijd tussen twee stoelen. Men is knecht van 2 meesters. Altijd opgejaagd. Een full time buitenshuis gaat ten koste van het gezin waar management ontspoort.

 • Willy Van Craen

  Wat met de kleinezelfstandigen.Voor staatsbedrijven is er geen enkel probleem want daar spelen rendement niet mee.

 • van roy jozef

  als we met zijn allen voor onszelf werken, afdragen aan wat U enkel aanbelangt,dan is het opgelost. er zullen er veel gaan schreeuwen als al die verplichte bijdragen weg moesten vallen.

 • Bart Wijsdekkers

  Ook niet juist, want niet in elke sector kan je dit opnemen. Wel kort door de bocht om te zeggen dat je moet meebetalen voor anderen. Ik betaal ook de pensioenen van de 80 jarigen waar ik niets aan gehad heb. Ik betaal ook de werkloosheidsuitkeringen en de NMBS zelfs als ik de trein niet neem.

 • Hendrik Schoofs

  Inderdaad Marleen. @Donald. Totaal aantal werkuren blijft en totaal aantal uren ouderschapsverlof gaat niet omhoog. Dus je redenering klopt niet. Collega's moeten hetzeflde aantal uren opvangen als voorheen.