Grote Coronastudie: "Druk om naar werkplek af te zakken neemt weer toe"

Shutterstock
Sinds mei trekken stelselmatig meer mensen weer naar de werkplek. Dat valt deels te verklaren door de druk van leidinggevenden die gestaag toeneemt. De gegevens komen voort uit de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Die werd eergisteren door 30.000 mensen ingevuld.

De bevraging wijst uit dat werkplekken beter beschermd zijn dan vroeger en dat de bevraagden meestal ook zelf graag terug ter plaatse gaan werken. "We mogen echter niet vergeten dat de werkplek een belangrijke schakel is in het overdragen van infecties", stellen de onderzoekers. "Dat blijkt ook uit de cijfers: ruwweg 40 procent van de deelnemers die tijdens de zomer positief getest hebben denkt op het werk besmet te zijn geraakt.”

Een positieve evolutie lijkt wel te zijn dat opnieuw meer mensen (80 procent nu) ervoor kiezen geen hand of zoen meer te geven aan niet-huisgenoten. Het aantal contacten dat volwassenen hebben, vertoont een dalende trend doorheen de tijd. Bij kinderen en jongeren was er wel een stijging tegenover twee weken geleden, maar dat kan te verklaren zijn doordat de jongsten niet gebonden zijn aan de bubbelregel van vijf.

De bevraagden die positief testten op het coronavirus en vervolgens gecontacteerd werden door een contacttracer moesten daar al minder lang op wachten. Van de bevraagden blijkt 70 procent wel voorstander te zijn van een app om de contactopsporing nog efficiënter te laten verlopen.

Lees ook: Biostatisticus Geert Molenberghs blikt vooruit naar 1 september: “Tot tweede middelbaar moet school altijd kunnen openen” (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Mijn werkgever vertrouwde het vroeger niet, dat thuiswerken. Maar ook vanop afstand heb je vrij snel door wie hoeveel werk heeft verzet op een dag. Dat is afgelopen maanden gebleken, ik weet dat ik goed rendeer. Ik ga vanzeleven niet meer fulltime pendelen, heb ik ook al duidelijk laten weten. 2 dagen per week thuis, liever nog 3, zo spaar ik een hoop tijd en brandstof uit, hoeft de jongste niet meer zo vaak naar de opvang en kunnen we op tijd eten in plaats van om 19 uur.

 • Peter Buyck

  Misschien is de werkplek 'veilig' maar zijn de verplaatsingen wel veilig? Trouwens 5/5 thuiswerken is nergens voor nodig. Je kan ook als werkgever 3/5 thuiswerken toestaan zodat er altijd wel iemand op kantoor is. Arbeiders hebben die luxe vaker niet.

 • Emi Hergersberg

  Bepaald werk kan inderdaad zeer gemakkelijk van thuis uitgevoerd worden maar dan niet klagen dat er daarvoor extra compensaties nodig zijn. Men verliest bvb geen 4 uren met pendelen, verslijt de auto niet of moet niet in een overvolle vuile bus of trein.

 • Dieter Devreeze

  Dat thuis Netflix werken kan niet blijven duren. Bovendien is een werkplek waar ook aan groepsgeest, innovatie en andere zaken gewerkt wordt. Dingen die niet van thuis kunnen.

 • Kristof Degros

  Het is toch simpel, bureaujob, verplicht 3 dagen in de week thuiswerken, minder files ... maar ook minder inkomsten in de staatskas uiteraard en daar wring5 het schoentje. Tevens verplicht gewoon een mondmasker op de werkvloer. In de zorg moeten ze di5 ook 8u dragen. Als je bekijkt op een bureau als iemand wat komt vragen of je moet iets tonen aan iemand dan gaat dit niet met1,5 meter ... wat op zich eigenlijk al te weinig is