Grootste verliesdag op Wall Street in 2019: schietpartijen en spanningen met China eisen hun tol

AFP
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vandaag met forse verliezen de handel uitgegaan. De brede S&P 500-index noteerde zelfs zijn grootste dagverlies van het jaar. Beleggers op Wall Street reageerden bevreesd op de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. 

De S&P 500 sloot 3 procent lager op 2844,74 punten. De toonaangevende Dow-Jonesindex leverde 2,9 procent in tot 25.717.74 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 3,5 procent tot 7726,04 punten. Eerder op de dag waren in Europa en Azië ook al flinke verliezen.

China

Peking kondigde tegenmaatregelen aan in een reactie op het Amerikaanse dreigement dat de importtarieven op nog meer Chinese goederen zullen worden verhoogd. China stond vandaag toe dat de waarde van de eigen munt zakte naar het laagste niveau in tien jaar, en schortte de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op.

Dat laatste ligt gevoelig in Washington, want president Donald Trump wil juist dat China meer Amerikaanse landbouwproducten koopt. Op Twitter haalde hij vandaag verder weer stevig uit naar China. Dit keer was het de valutamanipulatie door de Chinezen waar Trump zich het meeste aan stoorde.

Techreus Apple ging meer dan 5 procent omlaag in het kielzog van de spanningen. De situatie zal de vraag naar iPhones en andere apparaten naar verwachting immers geen goed doen. Andere grote techbedrijven als Google-moeder Alphabet, Facebook, Netflix en Amazon eindigden eveneens meer dan 3 procent in het rood.

Schietpartijen 

Ook de recente schietpartijen in de VS hadden hun weerslag op de beurs. Zo kreeg wapenverkoper American Outdoor er meer dan 2 procent aan beurswaarde bij. Verder opende nog een aantal bedrijven de boeken. Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de bekende belegger Warren Buffett, zakte dik 2 procent en vleesverwerker Tyson Foods leverde ruim 5 procent in.

De euro was 1,1201 dollar waard, tegen 1,1192 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 54,94 dollar. De prijs van Brentolie daalde 3,1 procent tot 59,95 dollar per vat. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Baert

    In plaats van handelsoorlog zou men beter de planeet proberen te redden . En de kansen vergroten dat mensen in vrede samen kunnen leven.

  • Maxime Vanmaercke

    Het ergste moet nog komen. Een markt afsluiten leidt tot een waardeverlies van de munt. Trump maakt zijn land kapot om zijn eigen imperium te versterken.

  • Edmond Dantès

    Wapenverkoper American outdoors krijgt er 2 % beurswaarde bij. Beleggers in Amerika gokken dus op de mogelijkheid dat er een verbod op zware aanvalswapens komt en de renecks zich nog vlug naar de wapenhandel zullen reppen. Cynisch kan echt niet.