Grootste staalfabriek in Europa dreigt stil te vallen door strengere milieuregels

Beeld ter illustratie.
REUTERS Beeld ter illustratie.
Europa's grootste staalfabriek in het Zuid-Italiaanse Tarente dreigt te worden stilgelegd vanwege een besluit van de Italiaanse regering voor strengere milieuregels. Volgens staalconcern ArcelorMittal zou het hierdoor onmogelijk zijn om de fabriek na 6 september in bedrijf te houden.

Er wordt wel gewerkt aan het schoner maken van de vervuilende locatie, maar dat zou pas in 2023 klaar zijn. Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal kocht de fabriek vorig jaar nog voor 1,8 miljard euro van de Italiaanse staat.

“ArcelorMittal staat open voor een dialoog met de overheid en blijft hopen op een bevredigende conclusie die het bedrijf in staat zal stellen verder te blijven investeren in de Italiaanse staalindustrie”, meldt het concern. De grootste staalmaker ter wereld beloofde eerder bijna 2,4 miljard euro te investeren in zijn Italiaanse activiteiten. Daarvan gaat 1,2 miljard euro naar het opvijzelen van de milieuprestaties.

De fabriek in Tarente veroorzaakt al jaren problemen. Daarom waren er met ArcelorMittal afspraken gemaakt over wettelijke bescherming bij milieuschade door de hoogovens. Tot de modernisering is afgerond mocht de fabriek alleen blijven draaien omdat de overheid het bedrijf wettelijk beschermde tegen aansprakelijkheid voor de giftige uitstoot. Maar het bewuste overheidsdecreet uit Rome zet een streep door die afspraken.

Vijfsterrenbeweging

De krant La Republica meldde donderdag dat de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio waarschijnlijk volgende week gaat praten met ArcelorMittal. Zijn partij, de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging), voert al lang campagne om de vervuilende fabriek te sluiten. Maar Di Maio zou volgens de krant toch nog ruimte zien voor een oplossing.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  George, deze nieuwe regels komen niet vanuit Europa. Wees toch géén snul door fakenews te verspreiden. Dit is een interne regel vanuit Italië zelf.

 • George Baaths

  Nog maar wat meer regeltjes en hoe komt die werkloosheid nu toch zo hoog nieuwe regels van Europa je moet eieren bakken zonder schaal te breken

 • Geert Tamsyn

  Integendeel, Luc Broeckaert, de industrie zal zich aanpassen, en dat zal precies voor bijkomende werkgelegenheid zorgen, zie ArcelorMittal in Gent. Dat is ook het scenario dat in Italië zal toegepast worden.

 • Polutnik Ronald

  Maar hier in België zijn ver ook van die vervuilende fabrieken. Maar hier mag en kan alles. Omkoperij !!!!

 • Luc Brouckaert

  De milieunormen zullen voor veel sluitingen van bedrijven zorgen, met massale werkeloosheid tot gevolg.