Grootste belegger ter wereld maakt klimaatbocht: “Vervuilende bedrijven afstoten”

Larry Fink, CEO van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.
Shutterstock/Reuters Larry Fink, CEO van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.
BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft klimaattransitie centraal gesteld in zijn beleggingsstrategie. De beleggingsreus zal voortaan vervuilende bedrijven als steenkoolproducenten afstoten en mijden in toekomstige investeringen. 

BlackRock zal ondernemingen ook onder druk zetten om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Dat heeft topman Larry Fink in een jaarlijkse brief aan directeuren van grote bedrijven gemeld.

“Het bewustzijn verandert snel en ik geloof dat wij op het punt staan van een diepgaande hervorming van het financiële systeem”, schreef Fink. Zo moet de looptijd van een gemiddelde hypotheek veel korter worden, aldus Fink. Hij vindt dat de klimaateffecten op de waarde van de woning niet te voorspellen zijn over een periode van dertig jaar. Ook zijn er nog geen verzekeringsmogelijkheden tegen overstromingen of natuurbranden.

Voorbeeldfunctie

Naast een flinke vinger in de pap bij veel bedrijven, heeft BlackRock met zijn beheerd vermogen van bijna 7 biljoen dollar een voorbeeldfunctie bij andere beleggers. Kleinere investeerders kunnen in navolging van de Amerikaanse investeerder ook met een klimaatbewuste strategie komen.