Groot-Brittannië viseert multinationals met taks van 25 procent

Minister van Financiën, George Osborne.
GETTY Minister van Financiën, George Osborne.
De Britse regering heeft vandaag een nieuwe taks aangekondigd van 25 procent op alle winsten die multinationals in het Verenigd Koninkrijk boeken, maar waarvoor ze aan belastingen ontsnappen met complexe fiscale constructies.

"Vandaag voer ik een taks van 25 procent in op de winsten die multinationals genereren op hun activiteiten hier in het Verenigd Koninkrijk en die ze kunstmatig wegleiden uit het land", aldus minister van Financiën George Osborne vandaag tijdens zijn traditionele herfsttoespraak rond begroting en economie, zonder meer details te geven over de taks.

Google Tax
Osborne had eind september zijn intentie al te kennen gegeven om de multinationals te doen betalen die aan belastingen ontsnappen. De maatregel werd de 'Google Tax' gedoopt, naar de Amerikaanse internetreus die regelmatig bekritiseerd wordt voor zijn agressieve praktijken van fiscale optimalisatie.

"Sommige van 's werelds grootste bedrijven, onder meer in de technologische sector, gebruiken ingewikkelde structuren om belastingen te vermijden (...). Dat is onrechtvaardig ten opzichte van de Britse bedrijven en ten opzichte van de Britten", aldus Osborne. "Mijn boodschap is coherent en duidelijk: lage belastingen, maar belastingen die betaald worden."

De nieuwe taks moet 1 miljard pond (1,26 miljard euro) opleveren over vijf jaar. Osborne kondigde ook een wijziging aan van de taxatie van banken, hetgeen ertoe zou moeten leiden dat ze bijna 4 miljard pond extra moeten betalen over vijf jaar.