Grondwettelijk Hof vernietigt effectentaks

AFP
De effectentaks die de regering vorig jaar invoerde, is vanuit verschillende oogpunten ongrondwettelijk. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld.

De federale regering voerde vorig jaar een jaarlijkse heffing in van 0,15 procent op beleggingen van natuurlijke personen op Belgische en buitenlandse effectenrekeningen. De taks was beslist tijdens het Zomerakkoord van 2017, waarin ook de verlaging van de vennootschapsbelasting (uitgewerkt door N-VA-minister Johan Van Overtvelt) en het onbelast bijklussen (een Open Vld-trofee) waren beslist. De effectentaks moest tegemoetkomen aan de vraag van CD&V naar meer fiscale rechtvaardigheid.

De taks wordt alleen geheven op effectenrekeningen die minstens 500.000 euro waard zijn. De maatregel moest zorgen voor meer fiscale rechtvaardigheid en 254 miljoen euro opbrengen. Begin dit jaar stond de teller op 214 miljoen euro, maar dat cijfer was toen nog niet definitief.

Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat de wetgever wel degelijk mag streven naar meer fiscale rechtvaardigheid door een taks op grotere vermogens, maar dat het grondwettelijk beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie daarbij wel gerespecteerd moet worden. Dat is bij de effectentaks niet het geval.

Geen terugbetaling

Zo worden sommige financiële instrumenten die op een effectenrekening staan wel aan de taks onderworpen (onder meer aandelen en obligaties) terwijl dat voor andere (zoals opties, swaps of vastgoedcertificaten) niet het geval is. Het Hof vindt dat verschil in behandeling onredelijk. Ook aandelen op naam, die niet ingeschreven zijn op een effectenrekening, ontsnappen aan de taks, terwijl die aandelen op naam volgens het Hof ook een “vermogensbarometer” vormen.

Mensen met werkelijke vermogens van een half miljoen euro of meer kunnen ook aan de taks ontsnappen door de effectenrekening op naam van meerdere titularissen te zetten. Ook dat vindt het Hof discriminerend.

De taks wordt nu vernietigd, maar de gevolgen blijven wel gehandhaafd voor de taks die verschuldigd is voor de referentieperiodes die eindigen voor of op 30 september 2019. Met andere woorden, de staat moet de reeds betaalde taks niet terugbetalen.

Voorstel sp.a

Om de begroting niet verder te laten ontsporen dient sp.a een wetsvoorstel in om de door het Grondwettelijk Hof vernietigde effectentaks te herstellen. De taks levert immers meer dan 200 miljoen euro per jaar op. Op termijn wil sp.a een grondige hervorming waarin alle inkomsten gelijk behandeld worden, ongeacht hun bron.

“We doen vanuit de oppositie het aanbod om de effectentaks te repareren, en om tegemoet te komen aan de kritiek van het Grondwettelijk Hof”, zegt sp.a-Kamerlid Joris Vandenbroucke. “De effectentaks is niet ons voorstel om de fiscaliteit eerlijker te maken, om een faire bijdrage van grote vermogens te vragen. Een meerwaardebelasting op aandelen is een veel betere maatregel daartoe. We doen een constructief voorstel om de ‘rijkenbelasting’ van deze regering op korte termijn te redden en zo het verdere ontsporen van de begroting tegen te gaan. We kunnen er zo ook voor zorgen dat ook de allerrijksten de effectentaks meebetalen.” 

Groen: “robuust” alternatief nodig

Volgens Groen-Kamerlid Dieter Van Besien biedt de vernietiging van de effectentaks een opportuniteit om een “robuust” alternatief uit de grond te stampen. “In het parlement is er wel een meerderheid voor fiscale rechtvaardigheid”, stelt hij. “Na de sabotage van (voormalig minister van Financiën) Johan Van Overtveldt (N-VA) kan het parlement zorgen voor een robuuste effectentaks”, luidt het. “Net als de collega’s van sp.a willen we de situatie tijdens de regering van lopende zaken herstellen.”

Toch meent Van Besien dat de fiscale rechtvaardigheid een fikse knauw heeft gekregen. “Besparingen besliste de vorige regering razendsnel, maar voor een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens waren er telkens heel wat tegenkantingen. Het is geen geheim dat voor Ecolo en Groen eerlijke fiscaliteit een belangrijke prioriteit moet zijn van de volgende regering”, besluit het Kamerlid.

“Les voor de toekomstige regering”

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFP), die samen met anderen de effectentaks aanvocht bij het Grondwettelijk Hof, reageert tevreden op het arrest. “Ik hoop dat de toekomstige regering een les leert uit de vernietiging van deze wet en stopt met onrechtvaardige maatregelen ten opzichte van beleggers uit te vaardigen. De fiscale druk op kapitaal is hoog en verder verhogen heeft eerder negatieve gevolgen”, zegt voorzitter Sven Sterckx. “In plaats van de belastingdruk op beleggingen verder op te drijven zou de regering beter maatregelen nemen die de bevolking kunnen stimuleren om een deel van hun cash gelden te investeren. Te beleggen dus. Dan kan hun geld productief renderen in onze economie.” 
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Als de taks ongrondwettelijk is , is het innen ervan dus pure gelegaliseerde diefstal van de overheid en ze zou moeten veroordeeld worden tot restitutie . Welke advocaat begint er als eerste aan ?

 • Jos Brems

  Deze taks was een uitvinding van het genie uit Puurs /Antwerpen : Kris Peeters, die wekenlang zijn mantra "rechtvaardige fiscaliteit" mocht komen toeteren op TV.

 • Peter Janssen

  "grondwettelijk beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie" Dan zijn er nog héél véél onwettige fiscale wetten: wat met de verminderde vennootschapsbelasting 25% tov belasting op arbeid van 57% voor een alleenstaande?!!!!! Trek díe onrechtvaardigheid ook eens recht dan hebben begrotingen overschot!Vermogens moeten een keer bijdragen en dat wordt dan teruggedraaid en loonmatiging blijft bestaan!

 • Marc Baeyens

  Die taks is er gekomen onder druk van de linkse oppositie en met de medewerking van de 'linkse' partij cD&v in de regering.

 • Francinne Declerque

  beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie daarbij Moet wel gerespecteerd worden, enkel niet voor de roofkapitalisten en neo-liberalen die mogen stelen, bedriegen, geld scheppen en uitbuiten.