Groepsbonus voor personeel wint snel aan populariteit

Minister van Werk en Economie Kris Peeters.
Photo News Minister van Werk en Economie Kris Peeters.
Bedrijven hebben vorig jaar voor 725 miljoen euro aan collectieve prestatiegebonden bonussen aan hun personeel uitbetaald. Dat is 10 procent meer dan in 2017 en de helft hoger dan in 2014, blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V).

Sinds 2008 kan een bedrijf via de prestatiebonus, in het jargon de cao90-bonus, een premie geven aan een groep werknemers of aan het voltallige personeel. De voorwaarde is dat ze de doelstelling hebben gehaald die in een bonusplan werd vastgelegd. Vorig jaar werden iets meer dan 7.000 bonusplannen opgemaakt, bijna drie keer meer dan bij de invoering van het systeem in 2008.

De jaarlijks toegekende bonus mag niet hoger liggen dan 3.838 euro bruto. Een werknemer houdt daar netto 2.941 euro van over. Peeters verwacht dat de loonbonus nog aan populariteit zal winnen. Voor dit jaar gaat zijn administratie uit van 787 miljoen euro aan uitbetaalde bonussen.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toon Van Kerckhove

  Op die dwarsligger zaten we nog te wachten. Hoe ga je dat doen in een KMO? Als ik eens een slecht jaar heb, dan moet ik gewoon bijstorten en hop weer vooruit. In dat systeem: groepsbonus, gaan dan alle personeelsleden loon terugstorten? Iedereen kan eens een slecht jaar hebben. Behalve politici: die graaien gewoon steeds meer. Peeters, u moest beschaamd zijn: u bent de vleesgeworden onkunde.

 • louis van hoeylandt

  bonus besta al heeeeel lang maar die worden enkel aan het management gegeven niet aan de mensen die het verdienen een te krijgen ,de mensen op de vloer die voor het geld binnenkomst zorgen zien noppens

 • Marcel de Vrome

  Tot een (nieuwe) regering het licht ziet en deze hoger gaat belasten.

 • frans wimpers

  hoeveel bonus krijgen de gepensioneerden??

 • John Stahl

  @Dirk Bytebier; Die 107 kandidaten voldeden mischien wel aan jullie profiel, maar wat voor verloning en extra-legale voordelen boden jullie aan? Er zijn altijd wel 2 kanten aan elk verhaal.