Groep van Tien bereikt ontwerpakkoord over arbeidsdeal, deel van inhoud uitgelekt

BELGA
De Groep van Tien heeft een ontwerpakkoord bereikt over de arbeidsdeal. Over de inhoud wordt pas later gecommuniceerd, als de eerste minister kennis heeft genomen van de voorstellen. Toch lekten intussen al enkele inhoudelijke elementen uit. Zo meldt 'De Standaard' dat de tekst is opgebouwd rond vier hoofdstukken: arbeidsparticipatie, re-integratie, diversiteit en levenslang leren.

Volgens de gelekte informatie kwamen de vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers onder andere overeen om levenslang leren te stimuleren en de procedures rond de re-integratie van langdurig zieken te evalueren en zo nodig bij te sturen. Werkzoekenden zouden worden verplicht om zich binnen een maand na de beëindiging van hun arbeidsovereenkomst in te schrijven bij de arbeidsbemiddelingsdienst.

Andere maatregelen hebben betrekking op diversiteit en discriminatie, een beter kinderopvangsysteem en de mogelijkheid om een Vlaamse opleidingspremie te cumuleren met een federale werkloosheidsuitkering. Op middellange termijn willen de sociale partners onderzoeken hoe het werkloosheidssysteem kan worden aangepast om tegemoet te komen aan het tekort van werkkrachten op de arbeidsmarkt.

Paradox
De regering had aan de sociale partners gevraagd om eigen voorstellen uit te werken om meer mensen aan de slag te krijgen. Hiermee wil men iets doen aan de paradox op de arbeidsmarkt, met enerzijds een lage activiteitsgraad en anderzijds de toenemende moeilijkheid om vacatures ingevuld te krijgen.

"Het is een goede zaak dat de sociale partners onderling een akkoord hebben bereikt. De voorstellen zullen onderzocht worden in de schoot van de ministerraad", aldus de woordvoerder van Charles Michel.

De premier lanceerde twee maand geleden het plan om via een arbeidsdeal de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Vorige maand zat hij daarover ook samen met de vakbonden en werkgevers. "Maar juli is geen deadline", benadrukt zijn woordvoerder nog eens. 

Jan Spooren.
BELGA Jan Spooren.

Brugpensioen
In het kader van die arbeidsdeal herhaalt Kamerlid Jan Spooren (N-VA) zijn vraag om het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen - zo snel mogelijk af te bouwen. "SWT vloekt met alle doelstellingen en principes van deze arbeidsdeal", aldus Spooren. "Het belemmert juist een succesvol activeringsbeleid en discrimineert oudere werknemers."

Het Kamerlid reageert daarmee op de beslissing van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om SWT vanaf 56 jaar toe te staan voor werknemers van Carrefour. Hij betreurt die beslissing. "Het afschrijven van zoveel talent is een slecht signaal in tijden waar de bedrijven wanhopig op zoek zijn naar werkkrachten, en waar enkel al in Vlaanderen 6.000 vacatures openstaan in de detailhandel", aldus Spooren. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marleen Michiels

  Eric Loyens, dat heeft u goed gezegd, ik sluit mij daar helemaal bij aan!

 • Eric Loyens

  Het brugpensioen genoemt swt afschaffen wel daar moet in de plaats dan komen dat 50+ niet worden afgedankt en de. Jongeren wel want die geraken sneller aan een nieuwe job dan is dit gezever van de baan maaaaaaaar daar gaan de bedrijven niet mee akoort en ook de jonge gezinnen niet wel blijf dan met je poten van swt want de oudere werklozen worden gewoon gepest ik wacht nog altijd op maatregelen van deze regering om boetes te innen van de bedrijven die een 50 + niet aannemen mr muiters

 • Peter Simons

  Wanneer gaan ze de pensioenleeftijd voor parlementariërs optrekken ? Deze staat nog altijd op 55 !

 • Patrick Van Lersberghe

  SWT-ers zijn in tegenstelling met het vroegere brugpensioen nog steeds beschikbaar voor de arbeidsmarkt en kunnen verplicht worden om een job aan te nemen. Het N-VA kamerlid kan beroep doen op zijn partijgenoot Muyters om deze mensen zo snel als mogelijk terug aan het werk te stellen via de diensten van de VDAB. Bovendien bestaan er plannen om de minimum leeftijd voor de ONTSLAGEN werknemers op te trekken. Ik vrees dus dat de heer Spooren aan het ontsporen is.

 • Willy Rooselaers

  Probeer maar eens als je boven de 40 jaar aan werk te geraken. Hier wordt altijd rondgestrooid dat er ervaring verloren gaat. Maar de werkgevers willen die ervaring aan een hongerloon. Ik heb onlangs een politieker van de N-VA die tegen mij zei dat hij zeven betaalde mandaten had, die moet wel een superman zijn hij is nie bekwaam om maar een mandaat naar behoren uittevoeren.