Groep Lanxess overweegt fabrieken te sluiten

EPA
Het Duitse Lanxess, moederbedrijf van de gelijknamige fabriek in de Antwerpse haven, wil een herstructurering doorvoeren om zijn concurrentiepositie te verbeteren en de winst op te krikken. Daarbij zal bekeken worden om sites tijdelijk of permanent te sluiten, luidt het vanavond in een persbericht naar aanleiding van de publicatie van de kwartaalresultaten. Meer duidelijkheid wordt in de tweede jaarhelft verwacht.

Lanxess heeft een rubberfabriek in Zwijndrecht, waar zo'n 435 mensen werken. De fabriek was begin dit jaar nog het toneel van een zwaar sociaal conflict: er werd wekenlang gestaakt. Ook toen al kwam het dreigement van de directie om de fabriek te sluiten. Het conflict is intussen ten einde, maar de toekomst van Zwijndrecht blijft dus nog onzeker.

De directie in Duitsland gaat "de winstgevendheid van alle sites analyseren en overwegen om fabrieken tijdelijk of permanent te sluiten", luidt het. De rubberactiviteit ligt in het bijzonder in het vizier: "Lanxess gaat opties bestuderen om zijn rubberactiviteit meer competitief te maken en zijn bedrijfsportfolio te balanceren". Voor details is het wachten tot na de zomer.

Slechte resultaten
De resultaten voor het eerste kwartaal vielen tegen. De groepsomzet daalde met 2,5 procent tot 2 miljard euro. De hogere volumes konden de druk op de prijzen niet compenseren. Vooral in de synthetische rubbermarkt was de markt "uitdagend". De nettowinst bleef stabiel op 25 miljoen euro.

Het bedrijf kondigde vandaag nog aan dat het zijn kapitaal met 10 procent gaat verhogen. Er zijn al 8,3 miljoen nieuwe aandelen aangeboden aan institutionele investeerders.