Groen licht van Waalse sociale partners voor grote lijnen 'Plan Marshall 4.0'

Minister-president Paul Magnette (PS) aan tafel met de Waalse sociale partners.
BELGA Minister-president Paul Magnette (PS) aan tafel met de Waalse sociale partners.
De Waalse sociale partners hebben zich achter de grote lijnen van het nieuwe Waalse groeiplan geschaard. Dat 'Plan Marshall 4.0', waar de Waalse regering 2,5 miljard euro voor veil heeft, moet dit voorjaar helemaal rond zijn. Het is anders dan de naam doet vermoeden het derde Marshallplan dat de regio er economisch bovenop moet helpen.

De 4.0 verwijst naar de vierde industriële revolutie, de digitale, na de uitvinding van de stoommachine, de elektriciteit en de automatisering.

De Waalse regering had de sociale partners om hun inbreng gevraagd voor het plan. Dat leverde een rapport op van 35 pagina's, die volgens minister-president Paul Magnette goed aansluiten bij de grote lijnen die de regering had uitgezet. Hij verwees onder meer naar de vraag om snellere procedures, een modernisering van de bedrijfsruimtes en het gebruik van de terreinen rondom de Waalse luchthavens.

De sociale partners hadden vooraf nog wat bedenkingen, met name over bepaalde maatregelen die volgens hen op de achtergrond dreigden te belanden. "Daarom hebben we een tweede belangrijk deel toegevoegd rond onderzoek en ontwikkeling, de uitwerking van het kmo-plan en administratieve vereenvoudiging", aldus Vincent Reuter van de UWE. Maar uiteindelijk bleek de vrees volgens hem ongegrond.

BELGA