Groei Eurozone onder verwachtingen

BELGA
De groei in de eurozone is in het eerste kwartaal tegengevallen. Volgens cijfers van het statistiekbureau Eurostat groeide de economie in de 18 eurolanden met gemiddeld slechts 0,2 procent. Analisten waren uitgegaan van een groei met 0,4 pct. Het inflatiecijfer voor april is bevestigd op 0,7 pct.

Zoals eerder op de dag al bleek, doet de grootste economie Duitsland het wél goed, met een groei van 0,8 procent de eerste drie maanden. Het land is nog altijd de belangrijkste groeimotor van het continent. Andere eurolanden hinken achterop: in Frankrijk stagneerde het bruto binnenlands product en in Italië werd onverwachts een negatieve groei opgetekend van 0,1 pct. Nummer vier Spanje noteerde een groeicijfer van 0,4 pct, evenveel als België.

Koploper Duitsland wordt enkel geëvenaard door kleinere economieën als Letland (+0,7 pct) of Slovakije (+0,6 pct). De economie in Portugal kende een krimp met 0,7 pct, in Nederland zelfs met 1,4 pct.

De eurozone is sinds het tweede kwartaal van vorig jaar officieel uit recessie. Toen werd een gemiddelde groei van 0,3 pct opgetekend. Maar sindsdien blijven de groeicijfers wel beperkt tot maximaal 0,2 pct.

Eurostat bevestigde donderdag ook het inflatiecijfer van 0,7 pct voor april in de eurozone. Dat is iets beter dan in maart, maar nog altijd ver onder de doelstelling van ongeveer 2 procent van de Europese Centrale Bank.

Analisten verwachten op basis van de statistieken dat de ECB volgende maand zal ingrijpen, zoals ook gouverneur Mario Draghi vorige week al liet uitschijnen.

De euro ging donderdag lager na de publicatie van de statistieken, tot onder de 1,37 dollar.