Groei Belgische economie in derde kwartaal iets lager dan verwacht

(archieffoto)
ANP XTRA (archieffoto)
Het bruto binnenlands product (bbp) van ons land is in het derde kwartaal met 0,3 procent gegroeid tegenover het voorgaande kwartaal, zo meldt de Nationale Bank vrijdag. De groei ligt iets lager dan de eerdere ‘flitsschatting’. Eind oktober ging men uit van 0,4 procent groei.

Op een jaar tijd is de Belgische economie met 1,6 procent gegroeid. Met de flitsschatting van een maand geleden ging de Nationale Bank hier nog uit van 1,7 procent. “In vergelijking met het voorgaande kwartaal steeg de bedrijvigheid met 0,4 procent in de diensten en met 0,1 procent in de industrie. In de bouwnijverheid daalde ze met 0,2 procent”, dixit de Nationale Bank. De binnenlandse vraag (exclusief voorraden) bleef stabiel.

De hogere investeringen en bestedingen van de overheid en hogere investeringen van consumenten in woongebouwen, werden gecompenseerd door de dalende consumptie van de gezinnen (-0,2%) en lagere bedrijfsinvesteringen (-0,4%). Maar bij die laatste daling spelen een aantal specifieke transacties rond de aan- en verkoop van schepen in en aan het buitenland; zonder zou er een lichte groei geweest zijn. De scheepstransacties duwden anderzijds de import en export hoger: de uitvoer klom op drie maanden tijd 0,8 procent, de invoer 0,2 procent.

Tot sloot steeg de binnenlandse werkgelegenheid tegenover het voorgaande kwartaal met 0,4 procent en op een jaar tijd met 1,3 procent. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Peeters

  Nva werkt zegt men hier? Armoede is de laatste jaren nog nooit zo hoog geweest ook bij de werkenden diverse indexsprongen ,alle nutsvoorzieningen mega duur allerhande pestbelastingen.en staatsschuld blijft toenemen.

 • jo vandenberghe

  Dit zijn de berekeningen van NB,wat opvalt is dat de man in de straat van puur geluk zijn geel hesje aantrekt.

 • ingrid grieten

  Dalende consumptie van de gezinnen? Steeds meer en meer mensen doen hun aankopen over de grens. Van daling is dus geen sprake maar wel van verlegging van plaats van aankoop.

 • johnny van havere

  Als we nu nog maar 0,4 % groei kennen weten we dat er slechte tijden op komst zijn want deze groei is enkel omdat er in Europa maandelijks 60 miljard ( fictief ) geld in de economie gepompt wordt . wacht maar als ze eens zouden stoppen met ( gratis ) geld bijdrukken . Je zal wat zien .

 • Gino Denil

  Daling van 4,2% in de kleinhandel in september 2018 volgens Statbel, Jens van den Broeck. Waarschijnlijk veroorzaakt door de geweldige koopkrachtstijging van de Belgen.