Griekse premier Tsipras belooft meer geld en minder belasting

Premier Alexis Tsipras .
EPA Premier Alexis Tsipras .
De komende maanden en jaren kunnen de Grieken zich verwachten aan hogere lonen en pensioenen en lagere belastingen. Dat heeft premier Alexis Tsipras gisteren beloofd tijdens een toespraak bij de opening van de jaarlijkse internationale handelsbeurs in Thessaloniki, waarop traditioneel het Griekse economische beleid wordt toegelicht. Toch moet ook worden doorgezet met de hervormingen, luidde het.

Tsipras benadrukte in zijn toespraak - ruim twee weken na het ten einde lopen van het steunprogramma van de eurozone en het IMF - dat de Griekse economie dit jaar naar verwachting met 2,5 procent zal groeien. De werkloosheidsgraad is daarnaast teruggevallen van 27,5 procent vier jaar geleden tot 19,1 procent vandaag. Volgens de premier zal die komende vijf jaar bovendien nog verder blijven zakken tot 10 procent. Griekenland gaat daarnaast uit van een primair begrotingsoverschot - dus zonder rentelasten - van meer dan 3,5 procent.

Volgens Tsipras is Griekenland dan ook duidelijk op de goede weg. "We weten dat we de nodige kracht en de kennis hebben om de heropleving van ons land te realiseren", zei hij. "De Griekse economie is gestabiliseerd. We zijn nu weer een normaal land." Toch moet er nog hervormd blijven worden, in overeenstemming met het akkoord met de schuldeisers. "We zijn vastbesloten om het akkoord na te leven", aldus de premier.

Dat het met Griekenland de positieve kant opgaat, verklaarde ook de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross, die samen met Tsipras het Amerikaanse paviljoen op de handelsbeurs bezocht. Volgens Ross zijn talrijke bedrijven uit de Verenigde Staten bereid om in Griekenland te investeren.

lees verder onder de foto

REUTERS

Tegenstand

Toch was er zaterdag ook tegenstand voor Tsipras. De vakbonden zien de situatie niet zo rooskleurig in als de premier en hadden opgeroepen tot betogingen in Thessaloniki, in het noorden van het land. De politie joeg de met stenen gooiende menigte met traangas uiteen, maar kon niet voorkomen dat een kei door het raam van het stadhuis vloog.

Naast tegenstanders van het gevoerde economische beleid, kwamen ook weer nationalisten op straat om te betogen tegen het akkoord met Macedonië waardoor het buurland voortaan de Republiek van Noord-Macedonië zou heten. In totaal kwamen zaterdag meer dan 16.000 mensen op straat. 

Bij het protest tegen het akkoord met Macedonië kwam het tot schermutselingen met de politie. Die zette traangas in.

In Thessaloniki kwam het tot rellen met de politie. Aanleiding is de overeenkomst tussen de Griekse en de Macedonische regering over de naam 'Macedonië. Vele Grieken kunnen hier niet mee leven.
REUTERS In Thessaloniki kwam het tot rellen met de politie. Aanleiding is de overeenkomst tussen de Griekse en de Macedonische regering over de naam 'Macedonië. Vele Grieken kunnen hier niet mee leven.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik ben de vele wanhoopsdaden van Grieken niet vergeten, noch de vele kwetsbare mensen die uit hun huis werden gezet, noch de kinderen die op school eten moesten krijgen omdat er thuis geen ontbijt was.

 • Victor Munster

  Dat gaan die Grieken toch niet geloven? Of toch? De rest van Europa waarschijnlijk niet. Gaat hij de "meer" geld dan zelf drukken? Dan zal hij terug naar de Griekse Drahme moeten, Dan kan hij natuurlijk doen; de europese miljarden zijn binnen en het Griekse bankroet is afgewend.

 • Freek Verdeyen

  hoera!

 • Frank Triolet

  Voor hem bedoeld hij hè

 • paul lemmens

  gewoon verder als communist op kosten van de EU