Goudsector opgeschud door miljardenfusie

Illustratiebeeld
REUTERS Illustratiebeeld
De Amerikaanse gouddelver Newmont Mining en zijn Canadese rivaal Goldcorp gaan fuseren. 's Werelds op één en drie na grootste goudproducenten qua omzet hebben een handtekening gezet onder een deal ter waarde van tien miljard dollar, meldt Newmont. De hele transactie gebeurt in aandelen.

Newmont neemt daarbij de aandelen van Goldcorp over met een premie van circa twintig procent op de gemiddelde koers van Goldcorp van de afgelopen twintig handelsdagen. Het samengaan van de bedrijven levert naar verwachting zo'n honderd miljoen dollar aan kostenbesparingen op.

Het gefuseerde bedrijf Newmont Goldcorp wordt een geduchte concurrent van Barrick Gold, de grootste gouddelver ter wereld. Dat bedrijf kwam vorig jaar voort uit een fusie van twee grote mijnbouwbedrijven.

Goudmijnen in Amerika, Australië en Afrika

De reserves van Newmont Goldcorp zijn grootschaliger dan die van Barrick Gold en bevinden zich op verschillende continenten, met goudmijnen in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Afrika. Naar verwachting zal het fusiebedrijf zo'n 7,9 miljoen troy ounce goud naar de markt brengen. Een troy ounce is hetzelfde als ongeveer 31,1 gram.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.