Goudprijs staat door spanning tussen VS en China even op hoogste niveau in zes jaar

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
De goudprijs is vandaag even tot het hoogste peil in zes jaar gestegen, door de escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China.

Voor een ounce (31,1 gram) goud werd vanochtend aan de beurs van Londen tot 1.474,93 Amerikaanse dollar betaald. Nadien stabiliseerde de prijs op een niveau van 1.463 dollar. Ook op de beurzen lijkt de rust wat weergekeerd.

Goud wordt traditioneel beschouwd als "een veilige haven" voor beleggers. Het handelsconflict tussen de VS en China leidt tot heel wat onzekerheid. Nadat de VS de voorbije dagen gedreigd hadden met nieuwe importheffingen op Chinese producten, hebben de Chinezen hun munt gedevalueerd. Dat leidde dan weer tot de opmerking van de Amerikaanse president Trump dat China zich schuldig maakt aan "marktmanipulatie". Maar vandaag werd de val van de yuan gestut.

Door de spanningen en onzekerheid is goud al enkele weken in trek. De goudprijs is sinds begin dit jaar al met 14 procent gestegen. Ook de recente koersval van de Amerikaanse dollar, waarin het edelmetaal wordt geprijsd, dreef de prijs verder naar boven. Analisten verwachten dat goud nog duurder zal worden, in een klimaat van lage rente en zwakke economische groei.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vital verstraten

  En dan zeggen de bankers dat goud geen rente opbrengt. Dit klopt niet, het brengt wel rente op, namelijk de inflatie!. Heb meer vertrouwen in een schaars goed zoals goud of bitcoin dan dat giraal geld dat zomaar wordt bijgedrukt of gecreëerd door schulden. Wat is de Deutsche Reichsmark nog waard, of oude Belgische Frank ? : NIETS

 • Christian Alex

  Heeft weinig met Chinaspanningen te maken denk ik. Wel met negatieve rente.

 • Leo Peeters -Duym

  Sommige goudmijnen zijn op een half jaar tijd verdubbeld, terwijl ze op 20% staan van hun hoogste koers zo’n 8 à 9 jaar geleden. Mijn gok op Zuid-Afrikaanse goudmijnen was raak, maar het is zoals altijd: je hebt pas iets verdiend als je verkoopt, en als je verkoopt is het bijna altijd (iets) te vroeg of te laat om het onderste uit de kan te halen.

 • dirk claeys

  Wie voor nieuwjaar goud kocht , heeft nu reeds per kilo, 5000€ verdiend!

 • Kristof Verheyen

  In de volgende munten staat het goud op all time highs: Indian Ruppee, Japanese Yen, Australian Dollar, British pound, en nog een handvol andere minder belangrijke munten.