Goudprijs door spanning tussen VS en Iran naar hoogste niveau in zes jaar

getty
De goudprijs is vandaag naar het hoogste peil in zes jaar gestegen. Het edelmetaal wordt gezien als veilige haven tijdens onrustige tijden op de financiële markten. De conflicten tussen de Verenigde Staten en Iran en het uitblijven van een akkoord in de handelsruzie tussen de Verenigde Staten en China, voeden de onzekerheid op de beursvloeren.

Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Singapore 1.436 dollar worden betaald. Dat niveau werd voor het laatst in 2013 bereikt. Een van de oorzaken voor de snelle stijging is de oplopende spanning tussen de VS en Iran, waarbij militaire acties niet worden uitgesloten.

Daarnaast zijn beleggers pessimistisch over het handelsoverleg dat op de G20-top komend weekend op de agenda staat. De Amerikanen zouden vastberaden blijven in hun eis om diepgaande economische en handelshervormingen van de Chinezen af te dwingen.

Kenners denken dat de goudprijs nog verder kan gaan stijgen door losser monetair beleid van centrale banken. In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit met meer dan 1.900 dollar.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Goud is wel een vaste waarde maar geeft geen rendement per jaar en je moet het veilig onderbrengen.

 • Guido Pintens

  welke banken waren dat dan wel Jef? Ik heb alleszins geen enkel advies in die richting gekregen

 • Dirk Kindt

  De Amerikanen weten heel goed welke (goud)koers zij moeten varen.

 • Christiane Delclef

  Een bankier moet je nooit luisteren eerst zijn zakken vullen dan de kruimeltjes verdelen

 • Jef Lois

  En dan enkele dagen geleden raden de banken ons af om goud te kopen.