Google sluisde via Nederland 16 miljard euro naar Bermuda

EPA
Google heeft in 2016 bijna 16 miljard euro aan royalty's via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is 1 miljard euro meer dan het internetbedrijf een jaar eerder door de fel bekritiseerde belastingroute liet lopen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

De bedragen komen uit de jaarrekening die Google Netherlands Holdings vlak voor de jaarwisseling bij de Kamer van Koophandel deponeerde, aldus de Nederlandse zakenkrant. Google gebruikt de Nederlandse holding sinds 2004 om royalty's - vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van Google - naar Google Ireland Holdings te verplaatsen. Deze vennootschap houdt deze merkrechten voor Google buiten de VS.

Google Ireland Holdings is in Ierland gevestigd, maar wordt bestuurd vanuit belastingparadijs Bermuda. Daar is het bedrijf ook belastingplichtig, ware het niet dat Bermuda geen vennootschapsbelasting heft.

De methode van Google - die bekend staat als 'Double Irish' met een 'Dutch sandwich' - is legaal, maar wordt fel bekritiseerd. Europa wil grote internetbedrijven als Google daarom effectiever belasten. 

In een reactie zegt Google dat het al zijn belastingen betaalt en wereldwijd conform de wetgeving handelt.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hugo Van Haevre

  Is de mode hoe groter de dief hoe meer ze gerust gelaten worden, en dit is dan wettelijk achterlijke politiek,wij zullen er tot ons 70 wel voor werken

 • jean petermans

  Eigenlijk is het al zover gekomen dat niemand daar nog van opkijkt

 • Claude Van Isterdael

  Het probleem met al die grote bedrijven,miljarden euro's of dollars winst maken, doorsluizen naar belastingparadijzen en geen euro belastingen betalen...

 • Marc Cools

  Het probleem is de hoge belastingen, niet de legale ontwijking ervan

 • luc Vanessa

  de grote multinationals worden beschermd door de politici , en de arbeiders worden monddood gemaakt ! De rijken en de politici worden als maar rijker ! waarom er geen groter verzet komt is mij een raadsel tegen deze enorme ongelijkheid !