Gigantische ontdekking onder dit mini-eilandje "zou de hele wereldeconomie kunnen veranderen"

Minamitorishima in de Stille Oceaan, ook wel Marcuseiland genoemd.
FLICKR/CREATIVE COMMONS Minamitorishima in de Stille Oceaan, ook wel Marcuseiland genoemd.
Japanse wetenschappers hebben een ontdekking gedaan die weleens de volledige wereldeconomie kan omgooien. Onder Minamitorishima, een mini-eilandje in de Stille Oceaan, vonden ze 16 miljoen ton zeldzame metalen die van grote waarde zijn voor de techindustrie. De wetenschappers bundelden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

In de modder rond het koraaleiland Minamitorishima, ook Marcuseiland genoemd, zit meer dan 16 miljoen ton aan zeldzame metalen dat gebruikt kan worden in smartphones, elektrische wagens en kernreactoren. De onderzoekers vonden bijvoorbeeld ook yttrium, een erg zeldzaam metaal dat wordt gebruikt voor cameralenzen en smartphoneschermen.

Jack Lifton van Technology Metals Research LLC, dat niet betrokken was bij het onderzoek, noemt de ontdekking een gamechanger voor Japan en de wereldeconomie. "Japan kan waardevolle metalen leveren aan de rest van de wereld op nagenoeg oneindige basis”, vertelt Lifton aan The Wall Street Journal. “De gevonden metalen zijn erg belangrijk in de moderne samenleving."

Lees verder onder de kaart.

Ton Bastein, grondstoffenexpert bij de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), zegt tegen de Nederlandse zender NOS dat een groter aanbod van de bijzondere metalen een goede zaak is, maar nuanceert het ook: "Er is absoluut geen tekort aan deze metalen. Er zat al voor duizenden jaren in de grond".

China

Voorlopig heeft China de macht over de markt van de zeldzame metalen. Volgens CNN bezat het land in 2015 ongeveer 95 procent van de markt, maar die dominantie zou nu kunnen verdwijnen. Dat zegt ook Bastein tegen NOS: "Als het tot echte mijnbouw komt, dan zou dat de afhankelijkheid van China verminderen". Volgens Bastein zou het dan ook goed nieuws zijn als er een tweede land is waar de metalen vandaan kunnen komen.

De Japanse wetenschappers zijn alvast overtuigd dat het zal lukken om de metalen te winnen, al moet het materiaal wel van ver komen: het vasteland ligt op een afstand van 2.000 km. De vondst roept meteen ook vragen op over welke metalen nog allemaal te vinden zijn op onze zeebodem. 
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Is dat nu dat eilandje voor de Knokse kust, zou inderdaad de economie ontwrichten, met die bankiers die er zouden gaan wonen.

 • Joeri De clercq

  Maar mensenlief, ipv te zagen dat de mens de natuur omzeep helpt. Wete wa stop met op uwe computer te zitten, stop mee tv, gsm, auto enz enz te gaan kopen.. de wereld is gekomen en zoals alles is er een komen en gaan ook voor deze planeet.

 • Karen Cray

  “Japan kan waardevolle metalen leveren aan de rest van de wereld op nagenoeg oneindige basis” ... oneindige basis... De mensheid zal dit wel om zeep helpen zoals alles in de natuur...

 • marc werbrouck

  Allee..nu snel ontginnen en de boel om zeep helpen. En de wereldleiders zijn tevreden.

 • Theo Schuermans

  En de plundering van onze planeet gaat steeds maar verder.