Gezocht: 20.000 bouwvakkers

thinkstock
Wie wil bouwen, moet geduld hebben. En veel, want wachttijden van een jaar of langer zijn geen uitzondering. Reden: het grote personeelstekort in de bouwsector. De economie leeft op, en dus wordt er meer gebouwd. Maar dan heb je metsers, schrijnwerkers, loodgieters, elektriciens en dakwerkers nodig. En daar zijn er volgens de Confederatie Bouw 20.000 van te kort

"Daarnaast zoeken bouwfirma's ook steeds vaker naar hoger opgeleid technisch personeel, zoals ingenieurs, projectleiders of calculatoren", zegt Frederik Bronkaerts van de Confederatie. "Een huis bouwen gebeurt niet alleen meer op de werf, maar ook achter de computer. Maar het onderwijs hinkt wat dat betreft achterop. Onze bedrijven merken al enkele jaren een toenemende schaarste aan hoogopgeleiden. De jobs die vrijkomen als ingenieur, werf- en projectleider, technisch tekenaar of bouwkundig inspecteur raken maar voor de helft ingevuld."

Het nijpende tekort aan arbeiders en technisch personeel kan voor vertragingen zorgen in de huizenbouw. "Wij noteren tot 15% meer bestellingen dan een jaar geleden", zegt Frank Van Meenen van Hyboma NV uit Kortemark. "Onze zes eigen metsersploegen werken op 24 werven tegelijk. Steeds vaker moeten we beroep doen op onderaannemers. Maar ook die hebben de handen meer dan vol."

In welke bouwgerelateerde beroepen zijn de tekorten het grootst?  Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.