Gezinnen nog nooit zo diep in de schulden

THINKSTOCK
De schuldgraad van de gezinnen is hoger dan ooit, zo schrijft De Tijd vandaag. Het bedrag dat de Belgen hebben ontleend, was in het tweede kwartaal even hoog als hun jaarinkomen na belastingen. Tien jaar geleden bedroeg de schuld slechts 71 procent van dat inkomen.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom de schuld van de Belgen sterk is toegenomen. In de eerste plaats is de rente fors gedaald. Dan zakken ook de rentelasten en kan een gezin het zich dus veroorloven meer te lenen. Bovendien zijn de huizenprijzen blijven stijgen. Wie een woning wil kopen, moet dus steeds meer lenen. Hypothecaire kredieten vertegenwoordigen 81 procent van het door gezinnen geleende bedrag.

Het risico dat de toenemende schuld van de Belgische gezinnen de gezondheid van de banken en hele economie in gevaar zal brengen, is voorlopig beperkt. De wanbetalingen blijven met 1,7 procent relatief laag in verhouding tot de hypothecaire schuld. Voorts is de waarde van het spaargeld en beleggingen van de gezinnen veel hoger dan de schulden.