Gewezen topman HSBC neemt ontslag bij Londense lobbygroep

Voormalig HSBC-topman Stephen Green.
AFP Voormalig HSBC-topman Stephen Green.
Stephen Green, de gewezen topman van de bank HSBC, legt zijn functies bij TheCityUK neer, een lobbygroep van de Londense financiële wereld. Dat hebben Green en TheCityUK aangekondigd.

De 66-jarige Green was tussen 2003 en 2006 algemeen directeur van HSBC en van 2006 tot 2010 voorzitter. De Franse krant Le Monde onhulde onlangs informatie over fiscale fraude bij het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC.

2.450 Belgische belastingontduikers
De bank zou verschillende klanten - vooral rijke industriëlen en politici - geholpen hebben om miljarden dollars aan belastingen te ontduiken. Ook de Belgische fiscus en het gerecht werken al sinds 2010 met een lijst van 2.450 Belgen die rekeningen hadden bij de bank HSBC in Genève.

"Lord Green heeft beslist om zijn functies als voorzitter van TheCityUK onmiddellijk neer te leggen", meldt de lobbygroep met zetel in Londen. "Hij wil de efficiënte werking van TheCityUK niet in gevaar brengen en gaat daarom op pensioen." De mededeling van Green en lobbygroep maakt geen melding van de zaak Swissleaks.