Geweld Oekraïne verpest stemming Wall Street

AP
Wall Street is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, ondanks een veel beter dan verwacht overheidsrapport over de arbeidsmarkt in april. Beleggers zijn bezorgd over het oplaaiende geweld in Oekraïne, en de mogelijk uitwerking daarvan op de wereldeconomie.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York sloten licht in de min. De leidende Dow-Jonesindex daalde 0,3 procent tot 16.512,89 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1.881,14 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor eveneens 0,1 procent, en kwam uit op 4.123,90 punten.

De Amerikaanse werkgelegenheid maakte in april de sterkste groei in 2 jaar tijd door. Hoewel daar wat tegenvallende cijfers over de industrie tegenover stonden, zou het banenrapport normaal gesproken met gejuich zijn ontvangen op Wall Street, maar het dodelijk geweld in Oekraïne gooide roet in het eten.

Farmaceut Pfizer, die ook een verbeterd overnamebod van ruim 63 miljard dollar op het Britse AstraZeneca afgewezen zag worden, behoorde met een min van 1,2 procent tot de sterkste dalers bij de hoofdfondsen. Ook de branchegenoten Merck en Johnson & Johnson lagen slecht in de markt met respectievelijk 2,4 en 1,2 procent koersverlies.

Vliegtuigfabrikant Boeing was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 1,2 procent. Ook oliemaatschappij ExxonMobil en entertainmentconcern Walt Disney waren bovenin de hoofdindex terug te vinden met koersstijgingen van 0,6 en 0,9 procent.