Germanwings verdwijnt na vliegramp als zelfstandig bedrijf

Reddingswerkers op de berg waar de Airbus van Germanwings neerstortte.
EPA Reddingswerkers op de berg waar de Airbus van Germanwings neerstortte.
In november verdwijnt de merknaam Germanwings. De lagekostenmaatschappij van Lufthansa vloeit dan samen met Eurowings, een andere dochtermaatschappij die een belangrijke concurrent voor EasyJet en Ryanair moet worden.

Volgens het management was de beslissing al eerder genomen, maar het schrappen van de naam en het zelfstandig bedrijf kan Lufthansa helpen om de herinnering aan de crash van zich af te schudden.

Het bedrijf zal vanaf de herfst opgaan in Eurowings, dat eerder werd aangekondigd als nieuwe lowcostmaatschappij voor verre bestemmingen. Het moet een belangrijke concurrent worden voor EasyJet en Ryanair.

"De ramp met het vliegtuig van Germanwings laat nog steeds sporen na in ons bedrijf. Maar we moeten en willen doorgaan", zei Lufthansa-CEO Carsten Spohr op de laatste algemene vergadering van de Lufthansagroep.

Germanwings was de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke poot binnen de Lufthansa-groep. Lufthansa probeerde kosten te besparen door heel wat eigen vluchten over te hevelen naar zijn budgetdochter.

In maart kreeg Germanwings wereldwijd negatieve aandacht na de crash met een Airbus A320 in de Franse Alpen. Alle honderdvijftig inzittenden kwam toen om het leven nadat copiloot Andreas Lubitz het toestel moedwillig deed crashen.

Vermelding medische onderzoeken

Ondertussen is ook bekendgeraakt dat de copiloot van het gecrashte toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings een vermelding van medische onderzoeken had op zijn vlieglicentie. De pilotenlicentie bevatte een zogenaamde SIC-certificaat ("Specific medical examinations"). Dat staat in het tussenrapport van de Franse onderzoeksdienst Bea.

Het aeromedisch centrum van Lufthansa, waarvan Germanwings een dochtermaatschappij is, had in 2009 het medisch attest van Andreas Lubitz door zijn medisch behandelde depressie tweemaal niet vernieuwd. In juli van hetzelfde jaar kreeg Lubitz dan toch een medisch attest gekoppeld aan de voorwaarde van regelmatig medisch onderzoek bij de keuringsarts. Dat toont aan dat de zaak van de man toen al aandachtiger werd gevolgd, zei Bea-directeur Rémi Jouty. Het medisch probleem was gekend. Het werd onderzocht en er werd een beslissing genomen.

Copiloot Andreas Lubitz.
REUTERS Copiloot Andreas Lubitz.