Gentse haven verwerkt meer goederen tijdens eerste kwartaal 2010

De Gentse haven heeft tijdens het eerste kwartaal van 2010 27,5 procent meer goederen verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. De positieve evolutie van eind 2009 zette zich de voorbije maanden door. Opmerkelijk is de stijging van de export van goederen.

Alles samen bedroeg de goederenoverslag via de zee- en binnenvaart in de Gentse haven 11,1 miljoen ton. Dat is een toename van 2,4 miljoen ton ten opzichte van de 8,7 miljoen ton tijdens het eerste kwartaal van 2009 of een stijging van 27,5 procent. "We hadden gehoopt een deel van de crisis in te halen, maar dit valt buiten onze verwachtingen", reageert havendirecteur Daan Schalck. De goede cijfers van het eerste kwartaal zijn vergelijkbaar met normale jaren, zoals 2007.
 
Mogelijk nog een dipje
Toch waarschuwt Schalck voor overdreven optimisme. "We gaan onze objectieven nog niet bijstellen. Het is afwachten hoe de economie verder ontwikkelt. Veel bedrijven legden de voorbije maanden stocks aan, zeker wat grondstoffen betreft, en het is afwachten of hun productie ook verder blijft aantrekken. Mogelijk gaan we in het tweede of derde kwartaal nog door een dipje."
 
Industrie herpakt zich
Dat de export sneller stijgt dan de import kan dan wel weer structureel positief zijn. "Het wil vooral zeggen dat we naar een betere mix gaan. Want lege vertrekkende of aankomende schepen zitten niet goed in de kostenstructuur. De stijging van een aantal goederenstromen, zoals metaal, kolen of schroot, toont dat de industrie zich herpakt." (belga/ddh)