Gemengde reacties bij vakbonden DHL

Bij de vakbonden van koerierbedrijf DHL vielen heel gemengde reacties te rapen op het nieuwe luchthavenplan van minister van Mobiliteit Yves Leterme. Het ACV wil het plan nog niet meteen afschieten, BBTK noemt het een "absolute schande".

ACV wil afwachten
"Ik denk dat het beter is nog wat af te wachten", zegt Joris Welters (ACV). Het plan ligt immers nog op de onderhandelingstafel". Hij vermoedt ook dat het voorstel meer om het lijf heeft dan louter een inlassing van enkele uren stilte. "Wij vragen al jaar en dag een soort rechtskader voor de nachtvluchten op Zaventem. Laten we afwachten wat het plan-Leterme daarover te zeggen heeft".

"Van het laagste allooi"
Bij de BBTK is een heel ander geluid te horen. "Dit is politiek van het laagste allooi, pure stemmingmakerij", zegt Hendrik Vermeersch (BBTK). "Na de problemen rond de verhuis van DHL dachten de resterende 1.500 werknemers bij DHL in Zaventem dat de zaak af was. Maar blijkbaar kunnen werknemers in België nooit zeker zijn van hun job".

Niet geconsulteerd
Vermeersch is "geschokt, zelfs nog meer dan in het verleden". "Mijnheer Leterme wil eigenlijk gewoon de actiecomités van bewoners rond de luchthaven een plezier doen, maar zodra DHL naar Leipzig verhuisd is, zal de geluidsoverlast sowieso fors afnemen en hebben die comités geen bestaansreden meer", besluit hij. De vakbonden zijn niet geconsulteerd over het plan-Leterme.

Directie bereid tot overleg
Ook de directie van DHL is niet gecontacteerd. Woordvoerder Xavier De Buck zei vanochtend in een interview met de VRT-nieuwsredactie dat hij hierover "verontwaardigd" is, maar dat DHL ter beschikking blijft staan voor overleg en bereid is mee te werken om een oplossing te zoeken. (belga/eb)