Geen nood voor strategische stroomreserves voor winter 2020-21, twee winters later mogelijk wel problemen

BELGA
Hoogspanningsbeheerder Elia ziet geen nood voor de aanleg van een strategische reserve voor de winter 2020-2021. Dat blijkt uit een advies van de hoogspanningsbeheerder aan energieminister Marie Christine Marghem.

Elia bekijkt jaarlijks of ons land de winter kan trotseren zonder risico op stroomtekorten. Indien er wel een risico dreigt, kan een strategische reserve worden aangelegd: centrales die achter de hand worden gehouden om indien nodig tekorten op te vangen. Voor deze winter werd alvast geen reserve aangelegd.

Voor de winter van 2020-2021 ziet Elia evenmin nood tot het aanleggen van zo’n strategische reserve. Zelfs indien uitzonderlijk veel nucleaire capaciteit zou uitvallen in eigen land en in Frankrijk, is het volgens Elia niet nodig een strategische reserve aan te leggen. In dit ‘grote impact, lage waarschijnlijkheid’-scenario is er een marge van 100 MW. Ook voor de winter daarop - die van 2021/2022 - is er voldoende marge, becijferde Elia.

Andere koek wordt het vanaf de winter 2022-2023. De wet op de nucleaire uitstap bepaalt dat Doel 3 al in oktober 2022 en Tihange 2 in februari 2023 uit dienst worden genomen. Dan stijgt de nood aan extra marge tot 500 MW. Het is daarom belangrijk, herhaalt de hoogspanningsbeheerder, dat er snel een capaciteitsremuneratiemechanisme komt. Zo’n steunmechanisme moet investeerders die nieuwe gascentrales of andere productiebronnen willen bouwen of investeren in vraagbeheer, een duw in de rug geven.

Vorige week nog waarschuwden de Europese netbeheerders, verenigd in ENTSO-E, voor een dreigend stroomtekort in ons land deze winter indien de temperatuur onder de -5 graden duikt, er weinig wind is en er opnieuw onverwacht centrales uitvallen. Die waarschuwing werd door Elia genuanceerd. De situatie is volgens de hoogspanningsbeheerder niet te vergelijken met vorig jaar, toen op een bepaald moment ons land draaide op één werkende kerncentrale.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.