Geen nieuwe Europese procedureslag over Arco-affaire

BELGA

Er komt geen nieuwe Europese procedureslag over de Arco-affaire, schrijft De Tijd. De Europese Commissie heeft immers beslist geen beroep aan te tekenen tegen het Arco-arrest van het Europees Gerecht van eerste aanleg van december vorig jaar. De melding van de commissie kwam er net voor de deadline voor een eventuele beroepsprocedure bij het EU-Hof van Justitie ten einde liep.

Als onderdeel van de reddingsoperatie van de Belgisch-Franse Dexia Bank gaf de Belgische overheid de individuele coöperanten van de Arco-groep in 2011 een bescherming van maximaal 100.000 euro. Arco was een grootaandeelhouder van Dexia. Maar het Europees Hof van Justitie veroordeelde in 2016, op vraag van de Europese Commissie, de staatsgarantie voor de 800.000 Arco- coöperanten als strijdig met het Europees recht. De Commissie legde tegelijk een verbod op betalingen op aan de individuele coöperanten in het kader van die garantieregeling.

Maar in het arrest van december kreeg de Europese Commissie voor het eerst zelf het deksel op de neus in het Arco-dossier. Het Gerecht van de Europese Unie verklaarde het verbod op betalingen aan de coöperanten op grond van de garantieregeling nietig.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Battheu

  Arco is dood en begraven ! Geloven die beleggers echt dat de belastingbetaler daarvoor gaat opdraaien ? Ze moeten het gaan vragen bij het acw en vooral bij Leterme die gelogen heeft !

 • Gino Denil

  Wordt dat een betaling met nalatigheidsintresten. Hetzelfde tarief als de fiscus hanteert bij achterstallige betalingen.

 • Ricci Latte

  aan "Frank Keustermans"... bij het inschrijven werd er nooit over een aandeel gesproken, erger nog, je kon er niet vanaf op eender welk tijdstip van het jaar... dus het was geen "zuivere belegging" in de echte zin van het woord...

 • Frank Keustermans

  Had al lang opgelost kunnen zijn als het ACW dat hun "spaarders" bedrogen heeft, een deel van de winst die ze op die Dexia aandelen gemaakt heeft zou teruggegeven hebben. Verder kan hier, mijns inziens, geen eurocent belastingsgeld naartoe gaan. Als je aandelen koopt, en je broek eraan scheurt, is dat je eigen risico. niet dat van alle Belgen... Ook niet als het ACW je aandelen verkoopt als "veilige belegging"

 • Edgard Moens

  Gaat de katholieke zuil nu geld terugbetalen ? Hopelijk niet met belastinggeld maar uit eigen middelen !