Geen Europees verbod op onkruidverdelger chloorprofam

Minister van Landbouw, Denis Ducarme.
Photo News Minister van Landbouw, Denis Ducarme.
Er komt geen verbod op chloorprofam, een onkruidverdelger die vooral gebruikt wordt in de aardappelsector. De Europese Commissie wilde de stof verbieden, omdat er gezondheidsrisico's aan gebonden zijn. Maar het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) stemde het voorstel weg. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), die voor een verbod was, betreurt de beslissing.

Volgens een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn verscheidene nefaste effecten van chloorprofam geïdentificeerd, met name in het bloed, de nieren, lever en de milt. De Europese Commissie wil chloorprofam verbieden, maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Zestien van de 28 lidstaten zouden voor het verbod hebben gestemd, maar om goedgekeurd te geraken, moeten de goedkeurende landen ook minstens 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Dat criterium werd niet gehaald.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Jacobs

    Allez, wat snel hoofdrekenen leert me dat een kleine 40% van de gedeputeerden omgekocht is. Dat is duidelijk voldoende om elke logica te laten varen.Ook omkopen doet men niet meer dan nodig is om het doel te bereiken .De EU doet me steeds meer aan de heks in Sneeuwwitje denken: de mooie rode appel van een ééngemaakte markt, maar vol vergif. Niet zelden ook letterlijk.