Gedetineerden in Saint-Hubert weigeren terug te keren naar hun cel

De gevangenis in Saint-Hubert.
BELGA De gevangenis in Saint-Hubert.
In de gevangenis van Saint-Hubert (Luxemburg) weigeren 25 gedetineerden al sinds 10.40 uur om na de wandeling terug te keren naar hun cel. Een interventie van de federale politie moet de situatie in de gevangenis herstellen, laat het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen weten. Ook in Sint-Gillis zijn gedetineerden een tijdje langer buiten gebleven.

Overleg van de lokale directie met de 25 gevangenen leverde niets op. De gedetineerden eisen een onderhoud met een afgevaardigde van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om hun bezorgdheden en problemen aan te kaarten.

In de gevangenis van Saint-Hubert zitten ongeveer 215 gedetineerden.

Vandaag waren er ook problemen met enkele gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis. Daar weigerden 22 gevangenen om na de wandeling terug te keren naar hun cel. Uiteindelijk zijn die gevangenen een uurtje langer dan normaal buiten gebleven.

In Saint-Hubert en Sint-Gillis wordt net zoals in de 16 andere Brusselse en Waalse gevangenissen al vijf weken gestaakt door de gevangenisbewakers. Zij pikken de maatregelen niet van minister van Justitie om de besparingen in het gevangeniswezen te overbruggen.

Vandaag hebben de Nederlandstalige overheidsvakbonden ACV, ACOD, VSOA en de Franstalige liberale vakbond SLFP het protocolakkoord met minister Geens ondertekend. Omdat de Franstalige vakbonden CSC en CGSP het akkoord niet aanvaarden, zal dit weinig impact hebben op deze staking.