GDF Suez en International zoeken weer toenadering

UNKNOWN

GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, knoopt opnieuw onderhandelingen aan met het Britse stroombedrijf International Power. Het Franse energieconcern toonde eind 2009 al eens interesse in International Power.
 
Volgens de krant The Financial Times zou GDF Suez zijn internationale activiteiten fusioneren met International Power in een vennootschap, waarover het Franse bedrijf de controle zou behouden. De gesprekken tussen beide bedrijven zouden volgens The Financial Times twee weken terug zijn opgestart.
 
"Inleidende gesprekken werden opgestart voor een eventuele toenadering tussen International Power en de Energy International-activiteiten (buiten Europa), en bepaalde andere activa in Groot-Brittannië en Turkije" van GDF Suez, zeggen de twee groepen in afzonderlijke. Die gesprekken, als ze afgerond worden, zouden leiden tot een uitgebreide groep International Power, die op de beurs van Londen genoteerd zou blijven. GDF Suez zou meerderheidsaandeelhouder worden, zeggen de twee ondernemingen.

In januari liepen de gesprekken over de toenadering tussen beide bedrijven, die sinds eind 2009 van start gingen, af zonder resultaat.
Als het partnerschap tussen het Britse en Franse concern tot stand komt, zou een wereldwijde energiegroep ontstaan. De capaciteit van elektriciteitsproductie van GDF Suez stijgt dan van 68 gigawatt nu naar 100 GW. International Power, aangesloten bij de beurs in Londen, heeft wereldwijd 45 elektriciteitscentrales in handen en produceert in Groot-Brittannië stroom voor zo'n vier miljoen gezinnen (belga/vsv)