Gazprom hervat gasleveranties aan Oekraïne

Het Russische olie- en aardgasbedrijf Gazprom heeft zijn gaslevering aan Oekraïne volledig hervat. Gazprom heeft dit woensdag bekendgemaakt. Gazprom zei dat de maatregelen tegen Oekraïne zijn opgeheven als gevolg van een overeenkomst tussen de presidenten en de directeuren van de gasbedrijven van beide landen.

Schulden
Gazprom reduceerde maandag en dinsdag de aardgasleveranties aan Oekraïne aanzienlijk als gevolg van een conflict over uitstaande schulden en contracten. De stap leidde tot wederzijdse dreigementen en verwarring, waarbij West-Europese afnemers door Oekraïne met het aftappen van gas werden bedreigd.

"Oekraïne vervoert alleen maar"
De Oekraïense premier Joelia Timosjenko beloofde eerder vandaag dat Oekraïne al zijn verplichtingen met betrekking tot de aardgasleveranties aan West-Europa volledig zou nakomen. Timosjenko ontkende een door Gazprom gemelde reductie. "Oekraïne zal al het gas naar Europa doorsturen dat Rusland voor doorvoer bestemt", zei Timosjenko. "Het is niet aan ons om te geven of te nemen, wij vervoeren alleen maar."

Compromis
Timosjenko zei ook dat Oekraïne voor het gas dat het dit jaar uit Rusland heeft ontvangen, een prijs van 179,50 dollar (een kleine 118 euro) per duizend kubieke meter zou betalen. Dat was minder dan Gazprom voor de gasleveranties van dit jaar rekende, maar kennelijk voldoende voor een compromis.

Gazprom-woordvoerder Sergej Koeprijanov had daarvoor gezegd dat het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz in een telegram aan Gazprom blijk had gegeven van het voornemen om gas met bestemming West-Europa af te tappen. Gazprom levert zijn gas aan West-Europa deels via pijpleidingen over Oekraïens grondgebied. Dat stelt de Oekraïense autoriteiten in staat om naar believen de kranen dicht te draaien.

Politieke spanningen
Gazprom schetste het conflict als een puur zakelijk geschil, maar verondersteld wordt dat ook groeiende politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne een rol spelen. Gazprom is in handen van de staat en wordt geleid door Dmitri Medvedev, die dit weekeinde tot president werd gekozen. De door Joesjtsjenko ingezette trend om zich in toenemende mate aan de invloedssfeer van het Kremlin te onttrekken en het lidmaatschap van de Navo na te streven, zet in Moskou kwaad bloed. (novum/lb)