Gazprom: "Europa moet meer Russisch gas importeren om tekort te vermijden"

Gazprom-vicevoorzitter Alexander Medvedev.
epa Gazprom-vicevoorzitter Alexander Medvedev.
In Europa dreigen een gastekort en flink hoge gasprijzen, als de Europese landen niet meer gas gaan importeren uit Rusland. Dat heeft een hoge bestuurder van het staatsgasbedrijf Gazprom gezegd tegen persbureau Reuters. Vertrouwen op gasinvoer uit de Verenigde Staten heeft volgens hem geen zin.

"We kunnen zoveel gas leveren als nodig is voor Europa, ook al betreden we een nieuwe markt in China, maar Europa moet nu beslissen", stelde Alexander Medvedev, bij Gazprom verantwoordelijk voor de uitvoer naar het buitenland.

Hij verwees in het interview onder meer naar de teruglopende gaswinning in Nederland. Ook in landen als Groot-Brittannië en Noorwegen loopt de productie op den duur tegen de grens aan. Daardoor neemt de vraag naar gas van buitenaf komende tijd waarschijnlijk toe in Europa.

Rusland ergert zich aan de manier waarop de Amerikaanse regering van president Donald Trump gebruik probeert te maken van die situatie. Washington wil in Europa en Azië Amerikaans gas gaan aanbieden. Volgens Medvedev is de gasvoorraad van de Verenigde Staten echter bescheiden. Daarbij denkt hij dat het Amerikaanse gas vooral naar Azië zal gaan.

Een medewerker van de Russische gasgigant Gazprom aan het werk.
AFP Een medewerker van de Russische gasgigant Gazprom aan het werk.8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • james vroman

  geen gas meer volledig naar groene energie ...hopelijk wint groen de verkiezingen ..

 • Gino Denil

  Als het goedkoper is dan zorgt dat Russisch gas voor meer overschot op de begroting. En die hebben we nodig om die F35 te financieren. Wie kan daar dan tegen zijn. Als zelfs de Russen daar niet tegen zijn. Overigens zouden de EU en Rusland beter meer samenwerken op technologisch en economisch vlak. Ze zouden er beiden beter van worden. Historisch hoort Rusland trouwens bij Europa. Alleen de VS zal hard zijn best doen om als splijtzwam te blijven optreden.

 • Christine Laevers

  Waar blijft de infrastructuur en de reeds beschikbare technologie om biogas te produceren ? Laksheid van de politici ? Jezelf afhankelijk maken van Rusland is volgens mij een zeer slechte zet.

 • Fredien Vandervekens

  Waarom vanuit de US laten komen, wat hier in Europa te verkrijgen is ? Europa First ! En Nederland zakt reeds door de kelder.

 • PAUL MEUL

  Hebben de Russen vers geld nodig voor hun bewapeningswedloop en willen ze in dezelfde beweging Europa volledig energie afhankelijk maken van Rusland?