G20 gaat 5.000 miljard dollar in economie injecteren om coronacrisis te bezweren

De leden van de G20 tijdens de videoconferentie, met bovenaan 2e van links Europees president Charles Michel.
AFP De leden van de G20 tijdens de videoconferentie, met bovenaan 2e van links Europees president Charles Michel.
De leiders van de G20 beloven meer dan 5.000 miljard dollar (meer dan 4.500 miljard euro) in de mondiale economie te pompen. Dat melden ze na afloop van een virtuele vergadering onder leiding van voorzitter Saoedi-Arabië. De fondsen maken deel uit van hun gecoördineerde antwoord op de coronapandemie. Er komt ook een online donorinitiatief om nog extra middelen vrij te maken.

Het geld (5.000.000.000.000 dollar) zal via fiscaal beleid, economische maatregelen en staatsgaranties dienen om de sociale, economische en financiële impact van de pandemie te counteren, valt te lezen in de gezamenlijke mededeling. De ministers van Financiën en gouverneurs van de centrale banken beloven ook de productiecapaciteit op te trekken om aan de hogere vraag naar medisch materiaal te voldoen.

De Europese Unie zal daarnaast een online donorinitiatief opzetten om voldoende financiering te voorzien. De Europese leiders bedankten de G20-leiders voor de solidariteit met Europa, dat momenteel het epicentrum van de coronapandemie is.

Op hun beurt beloofden ze Europese bijstand voor kwetsbare landen en gemeenschappen, “met name in Afrika”. Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen beklemtoonden dat snelle, massale en gecoördineerde wereldwijde actie op vlak van volksgezondheid en economie noodzakelijk is om mensenlevens te redden en te voorkomen dat de economische crisis verder verergert.

De landen van de G20 zijn goed voor twee derde van de wereldbevolking en 90 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. 

REUTERS6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elise Van Damme

  Ho alsof het niks is 5k miljard. Het globalistisch kapitalisme zal dringend moeten herzien worden. Nu bouwt men kaartenhuisjes op kaartenhuisjes.

 • Fonske Beys

  Koop nu en achteraf geen overgewaardeerd vastgoed meer . Zeepbel door immo veroorzaakt .

 • Tim Peeters

  Vooral de vastgoedmarkten mogen eens naar normale niveaus gaan.men gaat een ander tijdperk in na de coronacrisis.

 • Jean Gobin

  goed nieuws nu weet ik zeker wat gedaan ...

 • Kelly Verlinden

  Het begin van een torenhoge inflate, recessie en ineenstorting van de opgepompte vastgoedmarkten.