Fruitboeren huilen om grote hagelschade

PHOTO_NEWS
De schade die vorige zondag, maar ook op 13 en 14 augustus, door hagelstormen werd aangericht in de fruitplantages van Haspengouw is erg groot. Dat heeft de Commissie tot Vaststelling van Schade aan Teelten in Sint-Truiden vandaag geconstateerd bij diverse plaatsbezoeken. "We hebben nog nooit zo veel meldingen van hagelschade ontvangen", aldus Commissievoorzitter en schepen Hilde Vautmans (Open Vld). "De boeren hebben tranen in hun ogen."

Op 13 en 14 augustus 2015 werden talrijke fruitplantages in en rond Sint-Truiden getroffen door hagel. Ook afgelopen zondag kreeg een aantal percelen de volle laag. Een commissie die moet vaststellen welke plantages zijn getroffen is dinsdag ter plaatse gegaan om de schade op te meten. Met het verslag van de experts kunnen de fruitboeren zich fiscaal verantwoorden voor de mindere opbrengsten. Een schadevergoeding krijgen ze echter niet, aangezien het Rampenfonds alleen tussenkomt als er ook bomen door het stormweer zijn losgerukt.

"We hebben nog nooit zoveel meldingen van hagelschade ontvangen", zegt Hilde Vautmans, voorzitter van de Commissie tot Vaststelling van Schade aan Teelten en schepen van Landbouw en Fruitteelt in Sint-Truiden. "Intussen hebben 33 bedrijven ons al gecontacteerd. Ze beschikken samen over meer dan 100 getroffen percelen." De boeren zelf schatten dat het minstens over 1.000 hectare gaat.

"Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de schade enorm is", aldus Vautmans. "De verliezen zijn enorm. Een aantal boeren staat met de tranen in de ogen. Door de uitvoerbeperkingen hebben ze het momenteel al erg zwaar, en daar komt nu nog de hagelschade bij. Voor velen is dit echt een ramp."