Fransen dreigen met veto uit vrees voor invasie Hollywood

Jean-Marc Ayrault.
AFP Jean-Marc Ayrault.
Frankrijk zal zijn "politiek vetorecht" gebruiken indien de "culturele industrie" niet worden uitgesloten uit de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Die waarschuwing heeft premier Jean-Marc Ayrault uitgestuurd in het Franse parlement. De Fransen vrezen een invasie van Hollywood die de Franse culturele identiteit zou bedreigen.

Morgen komen de Europese ministers van Handel in Luxemburg bijeen om zich te buigen over het Europese onderhandelingsmandaat voor de gesprekken met Washington over een verstrekkend handelsakkoord. Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht bepleit een zo breed mogelijk mandaat, maar Parijs wil absoluut uitsluiten dat er tijdens die onderhandelingen wordt gepraat over de audiovisuele sector.

Ontmijning
Met instemming van de Europese Commissie probeert het Ierse EU-voorzitterschap de situatie te ontmijnen door enkele grendels in het mandaat in te schrijven. Zo wordt uitdrukkelijk gestipuleerd dat de bestaande uitzendquota en subsidies en andere financiële steunmaatregelen voor de sector overeind zullen blijven. Ook wil Europa zich het recht voorbehouden om de sector in de toekomst nog meer bescherming te verlenen, bijvoorbeeld op het internet.

Reactie
Door a priori sectoren uit de onderhandelingen te houden, zo luidt de redenering bij de Commissie, dreigen de Amerikanen op hun beurt de deur te sluiten voor sectoren die voor Europa lucratieve mogelijkheden bieden, zoals de markt voor openbare aanbestedingen, de financiële dienstverlening en de luchtvaart.