Franse centrale bank gaat experimenteren met eigen cryptomunt

Archiefbeeld. Bitcoin is wellicht de bekendste cryptomunt.
ANP XTRA Archiefbeeld. Bitcoin is wellicht de bekendste cryptomunt.
In Frankrijk gaat de centrale bank volgend jaar experimenteren met een eigen digitale munteenheid. Die zou kunnen worden gebruikt voor transacties met grote bedragen door zowel particulieren als onderling tussen financiële spelers, zo maakte gouverneur François Villeroy de Galhau woensdag bekend.

Het gaat om het eerste dergelijk initiatief binnen de eurozone. De Franse centrale bank wil naar eigen zeggen heel snel beginnen te experimenteren. Tegen het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar wil de instelling een eerste projectoproep lanceren. Het doel is om op termijn een "stablecoin" op te richten, een virtuele munt met een vaste koers op basis van blockchaintechnologie.

De Franse centrale bank zal ook deelnemen aan de studie naar een eventuele e-euro, een digitale munt gekoppeld aan de euro, aldus Villeroy de Galhau. Een cryptomunt van de Europese Centrale Bank (ECB) zal het mogelijk maken om "een krachtige hefboom te hebben om onze soevereiniteit te doen gelden tegenover particuliere initiatieven zoals Libra (de cryptomunt die Facebook heeft aangekondigd, red.)", zei de gouverneur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.