Frank Vandenbroucke: "Bang dat sommige spelers conflict op zich een goede zaak vinden"

Frank Vandenbroucke, in een vorig leven sp.a-politicus en nu professor economie aan de KU Leuven, maakt zich zorgen over de sociale onrust in ons land. Dat liet hij vanavond verstaan in 'Terzake'. "Niet omdat het conflict nu zo scherp is, maar omdat ik bang ben dat er spelers zijn die conflict een goede zaak vinden."

Volgens Vandenbroucke heeft ons land nood aan een diep compromis. "Als je een dergelijk conflict in goede banen wil leiden, moeten de verschillende partijen van de twee kanten tegelijk oversteken", legde hij op Canvas uit. "Je moet het probleem dat de anderen op tafel leggen ernstig nemen en bereid zijn je agenda daarin wat open te gooien. Als de regering en ondernemers zeggen dat er een probleem van loonkosten is, moet dat probleem ernstig genomen worden. Maar als je elke dag in het nieuws iets hoort over grote bedrijven die geen belastingen betalen en over de onrechtvaardigheid in fiscaliteit, moet men langs de kant van de regering ook ernstig begrip opbrengen voor de vragen van de stakers."

In die zin is er reden tot bezorgdheid, meent Vandenbroucke. "Niet omdat het conflict vandaag al zo scherp is." Hij verwees daarbij naar andere scherpe conflicten in het verleden, zoals de koningskwestie, de schoolstrijd, '60-'61 en de langdurige stakingen in de jaren 80, waarbij de gemoederen hoog opliepen. "Maar mogelijk zijn er nu spelers in het spel die een conflict op zichzelf een goede zaak vinden, die vinden dat het 'bewijst dat we goed bezig zijn, dat er eindelijk schoon schip gemaakt wordt'. En dan eindigt het natuurlijk nooit", zei hij.

Toch wil de professor geen intentieproces maken, benadrukte hij. "De N-VA is de meest nieuwe factor in dit spel, dus we kunnen het niet weten. Maar ik kan me inbeelden die denkwijze aanwezig is. En mogelijk - en dat is al helemaal verontrustend - denkt men zelfs: 'Hoe het ook afloopt, we verliezen nooit. Als de regering haar programma kan uitvoeren, dan hebben we gewonnen. Maar als de regering kapseist in grote ellende, hebben we ook gewonnen want dan bewijzen we dat België niet werkt.' Ik zeg niet dat het zo is, maar als men dit intentieproces wil tegenspreken, moet men een signaal geven dat men werk wilt maken van een compromis."

Er is nood aan een diep compromis. Beide partijen moeten het probleem dat de anderen op tafel leggen ernstig nemen en bereid zijn hun agenda daarin wat open te gooien

Frank Vandenbroucke