Fortis -15,9 procent op Euronext Brussel

UNKNOWN

Slechte bedrijfsresultaten en de vrees dat het Amerikaanse herstelplan zal tekortschieten om de Amerikaanse en globale economie terug aan te zwengelen. Ziedaar het recept voor fikse verliescijfers op de wereldwijde aandelenmarkten. De Brusselse beurs liet zich leiden door de slechte cijfers van Umicore en de aanhoudende daling van GDF Suez. Het aandeel Fortis was in de ban van de onzekere toekomst van Fortis Bank en de toxische effecten.

Het vertrouwen op de markten is zoek. Een groot contrast met vorige week. Toen zagen de beleggers zich nog gesterkt door prille signalen van stabilisatie voor de wereldeconomie. Dat bezorgde de Bel20 vorige week een winst van 0,9.

Bel20 -2,2 procent

Vandaag sloot de sterindex 2,2 procent lager op 1.843 punten en kwam de teller voor de week op een voorlopige -3,8 procent te staan. Meer dan de helft van het indexverlies stond donderdag op het conto van Umicore, GDF Suez en Fortis.

Bij Fortis was het uitkijken naar de koersreactie op het verwerpen van de verkoop aan BNP Paribas. Het aandeel dook bij de opening 20 procent lager en zakte even tot onder 1 euro. Uiteindelijk sloot de waarde 15,9 procent lager op 1,11 euro.

De analisten reageren voorlopig terughoudend op de recente ontwikkelingen. Dat heeft volgens Dirk Peeters van KBC Securities alles te maken met de onzekerheid die nu ontstaat. Zo is het niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren met de verkoop van Fortis Bank en de oprichting van het Special Purpose Vehicle (SPV) waarin de toxische activa van Fortis worden ondergebracht. Veel zal ook afhangen van wat de Franse bank BNP Paribas in de komende dagen zal doen. Peeters waardeert het Fortis-aandeel op 2,5 euro en hanteert een koersdoel van 2,25 euro.

"Neen-stem opent doos van Pandora"

Ook elders werd erop gewezen dat de onzekerheid over de nu te nemen stappen op het aandeel weegt. De meeste koersdoelen en adviezen zijn allemaal gebaseerd op de situatie van Fortis zoals ze werd bevroren door het hof van beroep vorig jaar. Welke discount daar precies op moet worden toegepast, is niet duidelijk.

Om die reden besliste Ivan Lathouders van Bank Degroof om zijn advies voor Fortis voorlopig op te schorten. "Een neen-stem van de aandeelhouders opent de doos van Pandora", klinkt het. Het njet maakt het volgens hem onmogelijk om nog een waardering op het aandeel te plakken.

KBC +0,7 procent

Sectorgenoot KBC trok 0,7 procent hoger tot 13,24 euro. Bij de publicatie van de definitieve jaarcijfers benadrukte de financiële groep dat de onderliggende bedrijfsprestaties aan het begin van 2009 bemoedigend zijn. "De maand januari was beter dan vorig jaar", klonk het. Tijdens een telefoonconferentie met investeerders zei gedelegeerd bestuurder André Bergen "voor de komende maanden te willen tekenen voor een prestatie als in januari."

Het verlies van 2,484 miljard euro over 2008 lag volledig in lijn met het eerder gepubliceerde voorlopige verlies van 2,5 miljard euro. Gezuiverd voor de uitzonderlijke negatieve impact van de financiële crisis, was er een onderliggende winst van 2,27 miljard euro, waarvan 176 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Het beter dan verwacht operationeel resultaat in België werd tenietgedaan door een minder gunstige ontwikkeling in Centraal- en Oost-Europa, aldus de analisten van Fortis. KBC versterkt de focus op zijn thuismarkten, drukt de kosten en vermindert het marktrisico. De Fortis-analisten prijzen de "erg degelijke" Tier 1-ratio van 11,2 procent en bevestigen hun koopadvies.

Umicore afgestraft

Materiaaltechnologiegroep Umicore (-9,9 procent tot 14,38 euro) werd afgestraft voor zijn sombere vooruitzichten. De jaarresultaten lagen in de lijn van de verwachtingen, maar de autokatalysatoractiviteiten, een van de belangrijkste divisies, toonde een grotere terugval dan verwacht. Daarbovenop verkondigde de groep dat de bedrijfswinst over de eerste zes maanden van 2009 "beduidend" lager zal uitkomen dan in het afgelopen boekjaar. Het (bruto)dividend over 2008 blijft niettemin stabiel op 0,65 euro.

De analisten reageerden gemengd. KBC Securities verlaagde zijn koersdoel met 10 procent tot 18 euro en het advies van "kopen" naar "opbouwen". Fortis hield vast aan zijn koopadvies. "Het groeipotentieel op de lange termijn blijft intact waardoor Umicore, dat zich richt op nichemarkten, de crisis sereen zou moeten kunnen doorstaan geholpen door een sterke balans." Op de korte termijn ziet Fortis nog altijd weinig katalysatoren.

GDF Suez daalde voor de vijfde dag op rij. Het aandeel tikte 4 procent lager af op 27,79 euro. Deze keer ware de zwakke jaarcijfers van land- en sectorgenoot Electricité De France (EDF) de boosdoener.

Op de brede markt kreeg Melexis een klap van 8,9 procent tot 4,10 euro. De producent van chips voor de autosector dook in het vierde kwartaal voor 3 miljoen euro in het rood, deels door verwachte herstructureringskosten, maar vooral door een waardevermindering op een CDO-portefeuille waar niemand weet van had. "A nasty surprise", reageert een analist. Melexis verlaagde zijn prognoses voor 2009 drastisch. (belga/mvdb)