FOD Sociale Zekerheid beschouwt Deliveroo-koerier als schijnzelfstandige

BELGA
De Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), een onderdeel van de FOD Sociale Zekerheid, heeft begin maart geconcludeerd dat een koerier die in dienst is bij Deliveroo geen zelfstandig werk verricht. De voorwaarden waaraan hij werkt, duiden op de arbeidsrelatie van een werknemer. 

Wie als schijnzelfstandige of -werknemer vermoedt aan de slag te zijn, kan de CAR inschakelen. Aan het hoofd ervan staat een magistraat. Verder bevat de commissie leden van de FOD Sociale Zekerheid, de FOD Werkgelegenheid, de Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers (RSVZ) en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Een Deliveroo-koerier stapte in januari naar de instelling. Hij werkte als werknemer voor Deliveroo via de coöperatie SMart tot de fietskoerierdienst de samenwerking stopzette met SMart en enkel nog beroep wou doen op zelfstandigen. De koerier wou voor Deliveroo blijven werken, maar besliste samen met zijn advocaat Antoine Chomé om eerst het advies van de CAR te vragen.

In de beslissing van 9 maart voert de CAR aan dat een Deliveroo-koerier in een ondergeschikt verband werkt, zoals typisch is voor een werknemer. Hij beschikt over weinig manoeuvreerruimte om zijn eigen werktijd noch het werk zelf te regelen. Zo moet de koerier een week op voorhand doorgeven wanneer hij beschikbaar is voor het platform, een werkschema dat Deliveroo uiteindelijk goedkeurt. Dat hiërarchische controle mogelijk is, blijkt uit het feit dat het bedrijf hem continu via gps volgt.

"We boeken een belangrijke overwinning", zegt het koerierscollectief dat sinds begin januari actievoert. "Het zakenmodel van Deliveroo is niet leefbaar." De beslissing staat los van het lopende onderzoek van de Sociale Inspectie en het Arbeidsauditoraat. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freek Verdeyen

  Schandalig, dat maakt miljarden winst en gaat van zijn personeel nog zelfstandigen maken om ze uit te persen als zelfstandigen. Met gewone personeel gaat dat niet he, die moet ge goed behandelen en betalen maar met de zelfstandige kunt ge uw goesting doen en weinig geld geven en geen belastingen op betalen.

 • Gerard Braeckmans

  Waarom duurt dit allemaal zo lang? Men is in orde of men is net in orde!

 • Wim Labuche

  Beste Yves hier in België ook

 • yves Strubbe

  Als "zelfstandige" in Duitsland moet ik verplicht meerdere opdrachtgevers hebben.

 • Eric Loyens

  Het is een uitbuiting van deze mensen maar ik hoor niks van onze regering blijkbaar vind deze regering het goed dat deze mensen worden uitgebuit dit toont nog maar eens hoe blauw deze regering is