Fiscus int 18,4 miljoen euro via loonbeslag

Getty Images/Cultura RF
Wie een boete niet betaalt, loopt het risico dat de fiscus dat geld of een deel ervan opeist via de werkgever. Vorig jaar gebeurde dat bij 58.799 mensen, goed voor 18,4 miljoen euro. "Gemiddeld gaat het om 314 euro per dossier", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag.

"Het is niet dat er plots meer mensen een geldboete krijgen, wij innen gewoon sneller en efficiënter", zegt Adyns. Het gaat om zware boetes, meestal verkeersboetes, en na herhaalde aanmaningen. De werkgever is verplicht om mee te werken met de fiscus.

De fiscus kan nooit een volledig loon in beslag nemen. Alles onder de 1.128 euro blijft gevrijwaard.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christian Alex

  Zeer raar, ik slaag er niet in om vonnissen van achterstallige huur te laten innen door loonbeslag. 'indien loon klein is, is beslag verboden' 'ze zijn niet te vinden'. Mag de fiscus meer dan een gedupeerde burger?

 • Gino Denil

  Een steuntrekker houdt dan effectief nog 1128 over om van te leven. Maar een loontrekkende? Die zal toch sociale bijdragen en belasting blijven betalen op zijn volledige wedde.

 • Yves Van Rossem

  Dit is om de "brave" burger te pluimen ... en wat doet men aan die criminelen die bij "betogingen" vernielingen aanbrengen of crapuul dat voor "de fun" uw waqen afbreekt of uw ramen ingooit ? Of die goedbetaalde "top politieker" of ambtenaar die voor miljoenen schoemelt ?

 • Jose Adan

  Dus de mensen die van den dop leven die maar 900 hebbe per maand die worde gespaard werkende mens is weeral de dupe

 • guy perain

  Als ze nu ook eens bij de allerrijksten ''loonbeslag'' zouden doen !? Dan gaat het niet over 300 maar 300.000 en meer euro per dossier!!