Fiscus eist half miljard euro van Quick-Step-producent

JVK
De fiscus eist een half miljard aan belastingaanslagen en boetes van de West-Vlaamse vloerbekledingsgroep Unilin voor een 'schijnconstructie' rond diens Uniclic-systeem. Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Volgende week staan de fiscus en het bedrijf tegenover elkaar in de rechtbank.

De zaak tegen het bedrijf, bekend van zijn Quick-Step-vloeren, gaat over een constructie via Ierland en Luxemburg waarmee de royalty's worden geïnd op het revolutionaire Uniclic-systeem. Met dat kliksysteem kan je laminaatvloeren plaatsen zonder lijm te gebruiken. Volgens de BBI is sprake van een schijnconstructie om al jaren belastingen te ontduiken op de Uniclic-winsten.

Volgende week komt de zaak waarin de BBI en Unilin de degens kruisen voor het Gentse hof van beroep. Uit de jongste jaarrekening van Unilin blijkt dat de West-Vlaamse groep er dit jaar nog zes nieuwe belastingclaims van de BBI bovenop heeft gekregen voor de aanslagjaren 2013 tot en met 2018. Terwijl Unilin eerder al belastingaanslagen ontving over de jaren 2006 tot en met 2012. In totaal lopen de belastingen en boetes die de BBI claimt al op tot 547 miljoen euro, meldt Unilin.

Topman Bernard Thiers is naar eigen zeggen erg gerust in een goede afloop van de zaak voor zijn bedrijf.
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  de bedrijven in belgie frauderen er maar lustig op los .. tijd dat alles tot de laatste euro door de staat gecontroleerd en geregulariseerd wordt

 • Jan Verstrepen

  Ze gaan weer hun eigen industrie kapotmaken, maar de door de staatssteun en slavenarbeid geproduceerd brol van het land van belofte en de Oost blok zwartwerkers daar hebben ze geen probleem meer. Binnen de kortste keren is ook dat bedrijf vertrokken.

 • danny janssens

  dat ze maar opkrassen met hun brol

 • Dirk Vregels

  Belastingen in Belgie betalen is water naar de zee dragen want slechts 28,6% belastingsgeld komt terug in de samenleving en maar liefst 71,4% gaat naar lonen, pensioenen en werkingskosten van politiekers en gehele overheid. Ik adviseer Quick-Step om per direkt te verhuizen.

 • Albert VanLaeken

  Goed bezig BBI, morgen verhuist Unilin naar het oostblok en betekent dit 1000-den jobs verloren. Octrooiien zijn niet gebonden aan een land maar wel aan eigenaarsrechten en/of venootschappen die zich waar ook ergens ter wereld kunnen bevinden.