Fiscale gegevens van Belgen gestolen bij groot datalek in Bulgarije

Shutterstock
Er zijn Belgen onder de slachtoffers van een groot datalek bij de Bulgaarse fiscus vorige maand. Dat meldt Le Soir donderdag. Een bestand met fiscale gegevens van miljoenen particulieren en rechtspersonen werd gehackt. De Bulgaarse autoriteiten pakten een 20-jarige Bulgaarse informaticus op. 

In juli konden hackers het informatiesysteem van de  Bulgaarse nationale belastingdienst aanvallen. Ze wisten de financiële gegevens van miljoenen mensen buit te maken. In het bestand zaten ook gegevens van Belgen die in Bulgarije verblijven en in België een rekening hebben, net als gegevens van Bulgaren die in België wonen en een Bulgaarse rekening hebben.

België heeft onmiddellijk elke automatische gegevensuitwisseling met Bulgarije tot nader order opgeschort. Volgens Le Soir leven 643 Belgen in Bulgarije, maar dat betekent niet dat ze allemaal getroffen zijn door het lek.
Er loopt een gerechtelijk onderzoek in Bulgarije en de overheid neemt maatregelen om te vermijden dat er nog eens gegevens gestolen kunnen worden. De FOD Financiën in ons land doet er ondertussen alles aan om betrokkenen te informeren. De fiscus wacht daarvoor op informatie uit Bulgarije. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Etienne Callebout

    Hopelijk wordt iedere Belg die er bij betrokken is op de hoogte gebracht wat er gebeurd is en wat de gevolgen er kunnen van zijn . Anders de autoriteiten een proces aandoen om privé gegevens bloot te geven aan derden .