Fiscale druk in België opnieuw gestegen vorig jaar, enkel in Frankrijk groter

Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.
De fiscale druk in België is vorig jaar verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Van alle EU-landen was enkel in Frankrijk de som van inkomsten uit belastingen en sociale bijdragen in verhouding tot het bbp hoger dan bij ons.

De verhouding van belastingen tegenover het bruto binnenlands product bedroeg in 2018 in België 47,2 procent. Het jaar daarvoor jaar was dat nog 47 procent, zo blijkt uit herziene cijfers van Eurostat. 

In Frankrijk ging dat cijfer van 48,3 naar 48,4 procent. Nummer drie Denemarken tekende voor de grootste daling in de hele EU en ging van 46,8 naar 45,9 procent. Het EU-gemiddelde steeg van 40,2 naar 40,3 procent.

Ierland (23 procent), Roemenië (27,1 procent) en Bulgarije (29,9 procent) kennen de laagste belastinginkomsten in verhouding met hun bbp.

“Tijdelijk”

In een reactie zegt de woordvoerder van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) dat de stijging in België een tijdelijk fenomeen is. Dat verklaarde zijn voorganger Johan Van Overtveldt (N-VA) vorig jaar ook al toen er een stijging was.

“Vanaf 2019 voorziet het Federaal Planbureau in een sterke daling”, klinkt het. “De lichte stijging van 2018 zit volgens het Federaal Planbureau vooral bij de vennootschappen. Oorzaken zijn vermoedelijk de hogere winsten in 2018, hoger dan het bbp, en de maatregel die werd genomen zodat bedrijven meer vooraf betalen.”

Taxshift

Verder verwijzend naar het Planbureau, zegt het kabinet-De Croo dat de algemene belastingdruk op de gezinnen constant blijft. “Er is een tweede fase van de taxshift geweest, waarbij ook veel jobs werden gecreëerd. Dat zijn mensen die vroeger geen belastingen betaalden en nu wel. Meer mensen aan het werk maakt in macrocijfers het effect van de taxshift voor een deel ongedaan.” 




59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Een (neo)liberaal beleid is er een van minder regels, minder belastingen en minder ambtenaren. In dit land zijn er elk jaar meer regels, meer ambtenaren, meer uitkeringen en meer belastingen. De 'toenemende ongelijkheid' (alsof dat een probleem zou zijn) is een verzinsel van de neocommunist Piketty en zeker niet het geval in dit land. Een 'cadeau' aan ondernemers zou ik het verminderen van bepaalde tarieven (nadat ze eerst verhoogd waren) niet noemen , ze worden enkel wat minder afgeperst.

 • Gino Denil

  Natuurlijk hebben we een neoliberaal beleid, Christian Alex. In een neoliberaal beleid betaalt de gewone burger zich blauw aan belastingen en komen de rijken en de ondernemers er goedkoop mee weg. Deze regering gaf 11 miljard cadeau aan de ondernemers en aandeelhouders. Net het begrotingstekort. De ongelijkheid neemt in een neoliberaal beleid toe. Nu al +5000 daklozen in Brussel. voor het hele land geschat op enkele 10 duizenden.

 • Elise Van Damme

  Het wordt hier onleefbaar en on-houdbaar!

 • josé delie

  Als iedereen zijn deel betaalt ,dan zal iedereen veel minder betalen !!! Simpel toch ?

 • Christian Alex

  En dan zijn er nog steeds mensen die beweren dat we een 'neoliberaal' of rechts beleid hebben. De vakbonden spreken van een beleid van 'sociale afbraak', terwijl er steeds meer geld naar sociale uitkeringen gaat.