Fiscaal expert Michel Maus: "Paradise Papers is beetje 'de helaasheid der dingen': er kan veel gedaan worden, maar de politiek wil niet mee"

BELGA
Fiscaal expert Michel Maus vindt dat de bedrijven uit de Paradise Papers ter verantwoording geroepen moeten worden. De politiek staat volgens hem op de rem om strenger te reageren, uit vrees om de bedrijven kwijt te spelen. "Maar je kan ook ethisch-moreel optreden. In Groot-Brittannië zijn Apple en Starbucks op het matje geroepen in het parlement. Met resultaat. Ik zie dat hier niet gebeuren", zegt hij.

De Paradise Papers zijn het zoveelste journalistiek werk waaruit blijkt dat bedrijven gebruikmaken van fiscale paradijzen om belastingen te ontduiken. In België duiken deze keer Nike, Janssen Pharmaceutica en Ageas op, zo meldden De Tijd, Knack en Le Soir. De bedrijven zouden gebruikgemaakt hebben van een postbus op Bermuda. Ze laten er miljarden naartoe stromen om te genieten van het belastingtarief van 0 procent.

"Dit toont opnieuw aan op welke grote schaal bedrijven de afgelopen decennia belastingen hebben ontdoken", zegt Maus. "Het is een beetje 'de helaasheid der dingen': er kan veel gedaan worden, maar de politiek wil niet mee. Niet internationaal, ook niet in België. Klassiek argument om op de rem te staan is dat de vrees bestaat dat men business zal verliezen door strenger te zijn dan de rest." 

Ter verantwoording roepen

Maar er kan ook op moreel vlak gereageerd worden, vindt Maus. Hij verwijst naar Groot-Brittannië, waar koffieketen Starbucks meer belastingen is beginnen betalen na een bolwassing in het parlement. Nochtans was er tegen de fiscale constructies van het bedrijf wettelijk niets in te brengen. Maus vindt het een goed idee om de Belgische betrokkenen in de Paradise Papers op dezelfde manier ter verantwoording te roepen. Op hun websites beloven de betrokken bedrijven immers maatschappelijk verantwoord gedrag.

Blijft de vraag of de genoemde bedrijven de wet overtreden door gebruik te maken van de fiscale vluchtroutes die nu zijn blootgelegd in de Paradise Papers. "Als het louter om een vennootschap onder de vorm van een postbus gaat, lijkt mij dat vandaag de dag al een fiscaal-juridisch probleem. Als er echter effectief een kantoor is met mensen, is er wellicht geen probleem", aldus de fiscaal expert. 
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Een regering met Opvld en NVA dat die iets zouden doen aan die belastingparadijzen dat is luidop dromen jongen,dingen uitvinden om de kleine man te laten betalen dat direct.

 • Gino Denil

  Albert Einstein was humanist en socialist, vanaeken jokke. En ik schat zijn morele integriteit en intelligentie hoog in.

 • vanaeken jokke

  Je moest je schamen Tom Maus denkt de juiste oplossing te hebben en omdat hij een socialist is gelooft gij die blindelings.Socialisten en de waarheid gaan nooit samen in een zin.Ze hebben 25 jaar niks aan de achterpoorten gedaan het grote voorbeeld J Crombez.

 • jo vandenberghe

  Zolang N-VA en ovld de plak zwaaien gaat er niks veranderen integendeel ze doen er echt alles aan die toestanden nog uit te breiden.De belastingen dienen door het voetvolk betaalt te worden!

 • bert paulussen

  Tegen grote bedrijven en rijken durft deze ultra-liberale regering niks te beginnen. Armen, werklozen en zieken uitmelken is zo veel gemakkelijker voor asociale gangsterregering.