Fipronileieren al in 45 landen aangetroffen

EPA
Vijfenveertig landen zijn inmiddels getroffen door de fipronilbesmetting in de eiersector. Tot vandaag hadden al 26 van de 28 lidstaten van de Europese Unie gemeld dat ze de insecticide hebben aangetroffen in eieren of eierproducten. Daarbovenop kwamen er meldingen uit negentien landen van buiten de Europese Unie.

In de Europese Unie ontsnappen enkel Portugal, Litouwen, Cyprus en Kroatië aan het fipronilschandaal, zo bevestigt een woordvoerster van de Europese Commissie. Buiten Europa zijn onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije getroffen.

Vandaag buigen de Europese ministers van Landbouw zich over de kwestie op een informele bijeenkomst in de Estse hoofdstad Tallinn. Bevoegd eurocommissaris Vytenis Andriukaitis zal er de ministers een update geven over de laatste ontwikkelingen in het dossier.

Geen gevaar
Volgens het onderzoek zou fipronil in de eieren beland zijn omdat de insecticide illegaal zou aangewend zijn in de stallen. Sinds het schandaal aan de oppervlakte kwam, zijn al grote hoeveelheden eieren vernietigd. Experts menen echter dat de meestal zeer geringe restanten geen acuut gevaar vormen voor de gezondheid van consumenten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Geerts

    Als ze geen gevaar leveren voor de gezondheid dan moet er ook zoveel aandacht niet aan gegeven worden , maar meestal is het dan juist andersom. Binnen x aantal jaren x aantal meer kankergevallen , ik als gewone sterveling zal het jullie zeggen.