Financiën trekt naar Cassatie na vrijspraak Boelwerf

Het ministerie van Financiën gaat als enige in cassatie in de zaak van Boelwerf Vlaanderen nv, de vroegere scheepswerf in Temse. Dat meldt het weekblad Trends op zijn website.
 
Reuzenflop
In deze zaak werd in juni een arrest geveld door het Gentse hof van beroep, 18 jaar nadat in Dendermonde het gerechtelijk onderzoek was gestart. De zaak eindigde met een reuzenflop met vrijspraken en een in verhouding kleine boete van 74.572 euro voor de vroegere reder Andy Lubbe Bakker.

Fouten
De vrijspraken waren het gevolg van procedurefouten door het Dendermondse parket en de te lange duur van het gerechtelijk onderzoek waardoor alle feiten, op een klein detail na, verjaard waren. Zowel de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde als het Gentse hof van beroep kwam tot die conclusie.

Kosten belastingbetaler
De fraude in het dossier draaide rond het feit dat men via postbusvennootschappen in vooral Panama met kunstmatig verhoogde facturen werkte om de schepen Discovery en Navigator te bouwen. Aangezien de werf 70 procent van de kosten via gewestsubsidies kon recupereren, betekende dit dat die schepen geheel op kosten van de belastingbetaler werden gebouwd.

Bovendien kon de vraag gesteld worden waarom de Vlaamse regering onder leiding van Luc Van den Brande voor de afwerking van die schepen op de Boelwerf koos voor figuren als de Schot Terry Highlands en de Nederlander Andy Lubbe Bakker, de sleutelfiguren in dit dossier, en niet opteerde voor meer bekende reders, aldus Trends. (belga/ep)