Fiat Chrysler en fabrikant van Peugeot, Citroën en Opel voeren gesprekken over samengaan

AFP
Autoreuzen Fiat Chrysler en PSA (Peugeot, Citroën, Opel, DS) voeren gesprekken over een fusie. Uit zo’n samengaan kan een 50 miljard dollar zware autogigant ontstaan. Dat meldt persbureau Dow Jones op gezag van ingewijden.

Er zou een voorstel op tafel liggen voor een deal die volledig in aandelen wordt afgehandeld. PSA-topman Carlos Tavares zou CEO worden van de nieuwe onderneming. FCA-voorzitter John Elkann zou voorzitter worden. De ingewijden benadrukten evenwel aan Dow Jones dat het ook mogelijk is dat er uiteindelijk geen deal komt. Er zouden verschillende opties op tafel liggen.

De bedrijven zelf hebben nog niet gereageerd. Eerder dit jaar werd er nog gesproken over een mogelijke krachtenbundeling van Fiat Chrysler en Renault. Dat fusieplan sneuvelde in juni, nadat Renault er niet in was geslaagd steun te krijgen van zijn Japanse samenwerkingspartners. Ook de Franse overheid lag dwars.

De laatste jaren is Fiat Chrysler vrijwel voortdurend op zoek geweest naar mogelijkheden om de investeringsruimte te vergroten. Het Amerikaanse Ford en General Motors kregen ook al eens te maken avances van Fiat Chrysler, maar zij gingen niet op fusievoorstellen in. Ook de naam Peugeot is in dit verband al eens gevallen. In het voorjaar gingen er nog berichten dat Fiat Chrysler en PSA in gesprek waren over een samenwerking in Europa, om de investeringskosten voor nieuwe modellen te beperken.

Beleggers reageerden alvast enthousiast op het jongste bericht. Op de beurs in New York schoot het aandeel Fiat Chrysler vandaag tussentijds flink omhoog.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Vrancken

  En zo ontstond er een nieuwe concurrent, opnieuw een echte volkswagen, anders dan Volkswagen. Eendracht maakt macht !

 • Wesley Christiaens

  PSA blijft beter weg van fiat groep

 • Erik Neyt

  Deze automerken hebben allen een ding gemeen,dat is de wettelijke bepaalde garantie van twee jaar,slechts twee jaar,vele andere merken die doen het veel beter,met een langere garantieperiode,die dan ook vooral belangrijk is bij particuliere aankopen.Ook produkten van bijv. Nissan (Nissan And You)

 • Patrick Van Laere

  Dat komt er van de werkende klasse te pesten om binnenkort een elektrische wagen te kopen die onbetaalbaar is! Niemand weet wat de regering in nog petto heeft dus kopen ze geen nieuwe of zelfs andere tweedehandswagen meer! En gelijk geef ik hen na al de schandalen met de software om de onhaalbare emissienormen te halen, en nu te horen dat de nieuwste diesels dan toch heel milieuvriendelijk zijn. ze gaan het inderdaad voelen en samenhokken helpt dan ook niet meer ;-)

 • Jeroen Dekop

  Fiat/Chrysler is failliet, de Peugeot group is gezonde firma.