Fed-voorzitter zinspeelt op renteverlaging

De Federal Reserve moet uiterst alert en flexibel blijven in haar beleid. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Fed, gezegd in een toespraak voor de Kamer van Koophandel in Charlotte, North Carolina. Zijn uitspraken worden opgevat als signaal voor een renteverlaging.

Hernieuwde onrust
Het stelsel van Amerikaanse centrale banken moet volgens Bernanke bij het volgende rentebesluit beslissen of de risico's tussen groei en inflatie zijn verschoven door hernieuwde onrust op de financiële markten. De Fed maakt op 11 december haar eerstvolgende rentebeslissing bekend.

Vooruitzichten
"Bij het nemen van zijn beleidsbesluit zal het comité moeten oordelen of de vooruitzichten voor de economie of de risicobalans wezenlijk zijn verschoven", aldus Bernanke. "Daarbij zullen we rekening houden met de gevolgen voor de verwachtingen voor zowel de economische data en de ontwikkelingen op de financiële markten."

Voorspellen is moeilijk
"Het voorspellen van de economie is altijd moeilijk", zo vervolgt hij. De huidige beroering op de markten maakt de onzekerheid rond de vooruitzichten echter nog groter dan normaal. "Wij bij de Federal Reserve moeten uiterst alert en flexibel blijven terwijl we blijven beoordelen hoe we het best houdbare economische groei en prijsstabiliteit kunnen bevorderen in de Verenigde Staten."

Flexibel beleid
Hiermee sluit de voorzitter zich aan bij uitspraken van Donald Kohn, vice-voorzitter van de Federal Reserve, eerder deze week. Ook hij wees erop dat het monetaire beleid van de Fed wendbaar, pragmatisch en flexibel moet zijn, gegeven de onzekerheden over hoe de onrust op de financiële markten de reële economie zal beïnvloeden. De meeste economen gaan inmiddels uit van een renteverlaging van 25 basispunten bij de komende vergadering in december, van 4,50% naar 4,25%. (novum/betten/tdb)

Ben Bernanke.
Ben Bernanke.