Fed ongerust over "economische groei zonder banen"

De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) heeft bevestigd dat de economische groei in de Verenigde Staten versnelt, maar ze is wel ongerust over de zwakke banengroei. Dat blijkt uit de notulen van de laatste vergadering, die dinsdag werden vrijgegeven.
 
De leden van de Fed voorspellen dat de hoge werkloosheid zal aanhouden. Hierdoor zou ook de consumptie, dé motor van de economische groei in de VS, tegenvallen de volgende maanden. "De economische activiteit blijft verbeteren, terwijl de arbeidsmarkt lijkt te stabiliseren", luidt het.
 
Recordlaagte
Sinds december 2008 staat de rente in de VS al op een recordlaagte. Op de laatste vergadering, medio maart, herhaalde de Fed dat ze deze politiek voor enige tijd voortzet. Slechts één lid van de raad van bestuur was voorstander om sneller de rente op te trekken, terwijl de rest vooral bang is om dit té snel te doen.
 
De werkloosheidsgraad in de VS bedraagt 9,7 procent, het hoogste peil in bijna een kwarteeuw. Er kwamen de voorbije maand wel opvallend veel banen bij, maar door de natuurlijke bevolkingsaangroei blijft de werkloosheid hoog. (dpa/sps)